Waar zit overal ei in?

Dat Fipronil niet gezond is is nu wel bekend.

Dat de enorme Nederlandse en inmiddels Duitse en Belgische kippenboeren een rampzalige schade lijden door het bedrijf ChickFriend, een ordinair schoonmaakbedrijf dat zich uitgeeft als ongediertebestrijder zonder de geldende diploma´s of vergunningen, dat met een Fipronil-houdend middel de kippeschuren besproeide tegen bloedluis, weten we inmiddels ook. Helaas is het bedrijf even niet bereikbaar.

Op het journaal hoor je dat Fipronil is aangetroffen in kip, koekjes en cakejes, weliswaar in zeer kleine ongevaarlijke hoeveelheden, maar toch!

In welke producten zit nog meer ei? En … hoe schadelijk zijn die? Krijgen we het straks misschien ingespoten met het griepvaccin?

Als de door de NVWA aangegeven producten als veilig worden gezien, wat doen ze dan op termijn in je lichaam, bijvoorbeeld na 20 jaar door eventuele stapeling in het lichaam? Heb je dan nog een poot om op te staan om deze stof bij complicaties als schuldig aan te wijzen?

De eieren zijn dan wel uit de handel, maar waar waren ze destijds mede in verwerkt?

Als de stof in kip, koekjes en cake is gevonden, hoe zit het dan met mayonaise en sauzen?

Hier een lijst met producten waarin ei verwerkt wordt.

Voedingsmiddelen met ei

Naam: Kippenei
Officiële naam: Gallus gallus domesticus
Voedingsmiddelen die ei kunnen bevatten:

  • Aardappelpuree
  • Advocaat
  • Bavarois
  • Beschuit
  • Bouillon
  • Brood
  • Cake(mix)
  • Chocolade/ bonbons
  • Crèmes
  • Cremovo
  • Deegwaren
  • Donuts
  • Dressing
  • Gebak (onder meer de Zoen)
  • Gepaneerde gerechten
  • Glanslaagje op brood, banket, ovenschotels
  • Halvarine
  • Hartige taarten
  • IJs
  • Kaas(fondue)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Koek (bijvoorbeeld sprits, kattetongen)
  • Kroketten
  • Kroepoek
  • Loempia
  • Marsepein
  • Marshmellow
  • Mayonaise/ fritessaus
  • Meringue
  • Omelet
  • Ontbijtgranen
  • Paneerlaagje
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/ poffertjes
  • Pasta
  • Paté
  • Pudding
  • Quiche
  • Salades
  • Sauzen
  • Schuimende dranken
  • Slasaus
  • Snacks
  • Snoep (spekjes/ schuimpjes)
  • Soepen
  • Soufflé
  • Surimi
  • Taart
  • Turks fruit
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Vleeswaren
  • Vla, pap
  • Wafels
  • Wijn
  • Worst
  • Zoutjes

Non-food
Kippenei-eiwitten kunnen ook in persoonlijke verzorgingsmiddelen voorkomen, zoals in shampoos, lotions en crèmes. Verder kunnen medicijnen en vaccinaties eiwitten bevatten. Griepvaccins zoals in Nederland gebruikt, zijn veilig voor kinderen.

Bron:  AllergenenConsultancy

Aanduidingen op het etiket voor ei

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van ei:

  • Albumine
  • Avidine
  • Conalbumine
  • Eigeel
  • Eipoeder
  • Eiwit
  • Fosfatidylserine
  • Fosfolipiden
  • Globuline
  • Lecithine (E322)
  • Lipovitellin
  • Livetine
  • Lysozyme (E1105)
  • Ovalbumine
  • Ovoglobuline
  • Ovomucine
  • Ovomucoïd
  • Ovosucrol
  • Ovotransfarine
  • Phosvitine

Bron:  AllergenenConsultancy