Van de krek moet je het maar hebben!

Russisch-orthodoxe kerkpriesters vernietigen identiteit van gedeporteerde Oekraïense kinderen – ISW

WOENSDAG 5 JUNI 2024, 04:36
Russisch-orthodoxe kerkpriesters vernietigen identiteit van gedeporteerde Oekraïense kinderen – ISW
STOCK FOTO: GETTY IMAGES

Een gezamenlijk onderzoek van het Russische oppositiestudententijdschrift DOXA en open-source outlet Kidmapping heeft licht geworpen op de betrokkenheid van de door het Kremlin gesteunde Russisch-orthodoxe kerk (ROC) bij het assimileren van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd in de Russische cultuur.

Bron: Instituut voor de Studie van Oorlog (ISW)

Bijzonderheden: DOXA meldde dat Russische functionarissen vanaf het begin van de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in 2022 kinderen hebben verplaatst van weeshuizen en kostscholen in de bezette oblast Donetsk naar de Russische oblast Rostov. Daar bezocht metropoliet Mercurius (geboren als Igor Ivanov) van Rostov en Novocherkassk de kinderen, sprak met hen over het ROC en moedigde hen aan om de doop in de kerk te overwegen.

Bovendien hebben ROC-geestelijken gepleit voor de doop van deze Oekraïense kinderen en hen aangemoedigd om zich aan te sluiten bij verschillende “militair-patriottische” jeugdorganisaties in Rusland.

DOXA en Kidmapping ontdekten dat kinderen die uit de bezette oblasten Donetsk en Loehansk waren gedeporteerd, werden ondergebracht in opvangcentra van het ROC in de Russische oblast Voronezh. In deze schuilplaatsen hielden ROC-geestelijken en aanverwante functionarissen “militair-patriottische” evenementen die gericht waren op het promoten van pro-Russische en pro-ROC-sentimenten, waardoor de kinderen afstand namen van hun Oekraïense identiteit.

Het ISW heeft gewezen op de cruciale rol van de ROC bij de uitvoering van de bezettingsplannen van het Kremlin in Oekraïne. Deze rol strekt zich uit tot de assimilatie-inspanningen gericht op Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd.

Maria Lvova-Belova, de door het Kremlin benoemde commissaris voor kinderrechten, die door het Internationaal Strafhof wordt gezocht vanwege haar betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen, is getrouwd met een ROC-priester. Lvova-Belova en haar man hebben zelfs een gedeporteerd Oekraïens kind uit Marioepol geadopteerd, wat de persoonlijke betrokkenheid van ROC-leden en Kremlin-functionarissen bij deze deportaties illustreert.

Het ISW blijft beweren dat de deportatie van Oekraïense kinderen, met als doel hun Oekraïense identiteit uit te wissen door middel van dergelijke assimilatieprojecten, in strijd is met het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide. Dit verdrag verbiedt “het onder dwang overbrengen van kinderen van een groep naar een andere groep”, en erkent het als een daad van genocide.

————————-

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini