Toeval?? Of de befaamde kat…?

Explosies gemeld in Poolse wapenfabriek

De explosie vond plaats in het raketbrandstofcentrum van de fabriek, waar volgens de autoriteiten een 59-jarige man onder de slachtoffers is. Er loopt een onderzoek om de omstandigheden vast te stellen.

Explosies gemeld in Poolse wapenfabriek

Illustratieve foto unsplash

Op maandag 10 juni vond een explosie plaats in de wapenfabriek Mesko in Polen, die de soorten wapens en munitie produceert die in gebruik zijn bij het Oekraïense leger, waarbij slachtoffers werden gemeld.Het incident, waarbij een 59-jarige man om het leven kwam en een andere man gewond raakte, vond plaats in het raketbrandstofcentrum van de fabriek, vertelde de president van de fabriek, Elżbieta Śreniawska, aan de Poolse nieuwszender RMF FM.“We hebben een explosie in het raketbrandstofcentrum, dat een paar jaar geleden in gebruik is genomen”, zei Śreniawska, eraan toevoegend dat de fabriek het incident onderzoekt omdat “alles daar wordt gecontroleerd”.Jarosław Gwóźdź, persvoorlichter van de politie van Skarżysko, vertelde RMF FM ook dat de autoriteiten een onderzoek uitvoeren om de omstandigheden rond het incident vast te stellen.Het incident vond plaats in Skarżysko Kamienna, een stad halverwege Warschau en Krakau.Volgens de site van de fabriek produceert het verschillende kalibers munitie, waaronder 122 mm en 152 mm artilleriegranaten, evenals zowel lucht- als grondraketten en raketten die door het Poolse leger worden gebruikt.Het produceert ook het draagbare luchtverdedigingssysteem Grom en Piorun (MANPAD) dat Polen eerder aan Oekraïne heeft geschonken, evenals talrijke munitie die compatibel is met de wapens die door Oekraïense troepen worden gebruikt.Het is echter niet meteen duidelijk of de wapens en munitie uit de Mesko-wapenfabriek Oekraïne blijven binnenkomen nadat voormalig premier Mateusz Morawiecki in september 2023 de wapenleveringen aan Oekraïne had opgeschort.

Europeanen steken de strategische Rubicon over

De versterking van de Europese betrokkenheid bij Oekraïne was het grote verhaal van de week.

Er is geen openbare aankondiging geweest van Poolse wapenoverdrachten aan Oekraïne na de aankondiging van Morawiecki, hoewel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in januari een “nieuw militair hulppakket voor Oekraïne” noemde na zijn ontmoeting met de Poolse premier Donald Tusk, waarbij een andere Poolse defensiefunctionaris eind mei een aankomend militair hulppakket voor Oekraïne aankondigde.

Het is ook niet duidelijk of Russische sabotage, wat niet ongehoord is, de schuld is van de laatste explosie.

Een recent onderzoeksrapport van The Insider stelde vast dat een echtpaar in Tsjechië, in dienst van de Russische inlichtingendienst, betrokken was bij het coördineren van de explosies van het munitiedepot in 2014 in Tsjechië, naast andere spraakmakende spionagezaken; In november 2023 beschuldigde de eigenaar van de Bulgaarse wapenfabrikant Emco Moskou ervan in de loop der jaren meerdere explosies in zijn faciliteiten te hebben geënsceneerd.

In april meldde Kyiv Post een explosie op een wapenproductielocatie van BAE Systems in Zuid-Wales, hoewel er geen aanwijzingen waren voor vals spel.

De dag voor de brand in BAE Systems reageerden brandweerlieden op een brand bij de munitiefabrikant General Dynamics, in Scranton, Pennsylvania, als gevolg van een brand die naar verluidt was begonnen langs de productielijn van de verouderde Amerikaanse fabriek.

Om een correctie of verduidelijking voor te stellen, schrijf ons hier
U kunt de tekst ook markeren en op Ctrl + Enter drukken
(Artikel Kyiv Post)
—————————–

Tsjechische premier vermoedt dat Rusland achter de brandstichtingspogingen in Praag zat

MAANDAG 10 JUNI 2024, 20:19
Tsjechische premier vermoedt dat Rusland achter de brandstichtingspogingen in Praag zat
PETR FIALA. FOTO: GETTY IMAGES

De Tsjechische premier Petr Fiala heeft gesuggereerd dat Rusland mogelijk achter de poging tot brandstichting van vorige week op stadsbussen in Praag zit.

Bron: Europese Pravda met verwijzing naar Reuters

Bijzonderheden: De politie meldde dat ze zaterdag een 26-jarige man hebben gearresteerd in verband met het verijdelde complot en hem hebben beschuldigd van terrorisme.

“Er is een vermoeden dat de aanval waarschijnlijk vanuit Rusland is georganiseerd en gefinancierd”, zei Fiala op een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat het deel uitmaakte van een hybride oorlog die door Rusland tegen Tsjechië wordt gevoerd, “waartegen we ons moeten verdedigen en die we moeten stoppen”.

“Rusland probeert herhaaldelijk onrust te zaaien, het vertrouwen van de burgers in onze staat te ondermijnen”, merkte hij op.

De politie zei dat de verdachte een Spaanssprekende man uit Zuid-Amerika was. Hij was al vijf dagen in Tsjechië voor de poging tot aanslag op woensdagavond.

De politie merkte op dat de verdachte de aanval niet kon uitvoeren vanwege de alertheid van het personeel van het busdepot in Praag.

Op 8 juni heeft de politie in Tsjechië de veiligheidsmaatregelen in openbare ruimtes en winkelcentra, in het openbaar vervoer en op treinstations opgevoerd vanwege informatie over een mogelijke terroristische aanslag.

Achtergrond:

  • Begin mei vond er een reeks grote branden plaats in Polen – een winkelcentrum brandde af in Warschau, een grote brand vond plaats op een parkeerplaats in de buurt van Katowice, er was ook een reeks minder bekende incidenten.
  • Later waren er berichten over de detentie van negen mensen, verdacht van sabotageactiviteiten op het grondgebied van Polen in opdracht van Rusland.

(Artikel Ukrainska Pravda.)

—————————

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini