Succesje voor Trump bij Jens Stoltenberg en NAVO?

Jens Stoltenberg, de Navo baas, keek nogal verbouwereerd toen hij zijn vet meekreeg van Donald Trump tijdens de NAVO Top van de afgelopen dagen.

Vreemd dat de zogenaamd brave regeringsleiders en hooggeplaatste Navo ambtenaren zo ontzettend verrast waren door de botte boerse manier van onderhandelen van Donald Trump die meestal niet van een leugentje verschoond blijft. Dit kennen we nu al anderhalf jaar.

Het trieste gestamel van Stoltenberg kwam op mij echter over als stuitend!
Als een miskende kleuter die een snoepje had gepikt en door de mand viel terwijl Trump hem de oren waste. Een ander wonderlijk tafereel betrof Jean-Claude Juncker ofwel mister Europa, volgens zeggen zou hij een hernia hebben maar toch leek het veel meer op een zwaar beschonken toestand.
Een aanfluiting van de eerste orde waarin hij zowat gedragen diende te worden door een aantal andere regeringsleiders omdat hij niet in staat leek nog te kunnen lopen.

Trump maakte zijn punt en hoezeer ik ook de pest heb aan die vent moet ik toegeven dat de regeringsleiders en de NAVO op dit continent er gewoon met de pet naar gegooid hebben en nu de rekening gepresenteerd krijgen. Daar is geen woord Frans bij!

We hebben al vanaf WOII de Amerikanen voor de rekening laten opdraaien van onze eigen veiligheid. Al sinds jaar en dag hebben Amerikaanse presidenten aangegeven dat de andere Navo landen hun begrotingen en afdrachten aan deze toch wel zeer belangrijke club op orde moeten brengen.
Tot op de dag van vandaag is er bitter weinig gebeurd als alleen het wegbezuinigen van defensie. Nu, dat helpt natuurlijk niet. Trump tapte nu uit een geheel ander vaatje.

De afspraken zijn al jaren geleden overeengekomen, dus in die zin was er niets nieuws onder de zon. Alleen hebben de lidstaten zich er niet aan gehouden en dat gaat nu veranderen. We zijn met z´n allen gebaat bij een sterke NAVO.

De lachende derde is waarschijnlijk Poetin die wel zeer stevig aan zijn defensie timmert. Ook de gasdeal met Duitsland is natuurlijk koren op diens molen. Hij heeft wat dat betreft Merkel in zijn zak.

Dus eigenlijk hoezeer ik het ook op de meeste vlakken met Trump oneens ben en ik hem voor een monster verslijt, kan ik opgelucht ademhalen nu de spreekwoordelijke kogel door de kerk is en de NAVO lidstaten de uitgaven zullen moeten gaan ophogen.
Dit de ontsteltenis van de regeringsleiders ten spijt.

De sfeer was duidelijk proefbaar in deze foto  van de verenigde regeringsleiders die mij deed denken aan de Abbey Road platenhoes van the Beatles waar Paul McCartney als enige op zijn blote voeten over het zebrapad loopt. Onderscheid moet er zijn! 😆