Slappe hap!

VS verandert zijn beleid ten aanzien van Oekraïense aanvallen in Rusland niet, na aanval van 8 juli

door Olena Goncharova 9 juli 2024 02:262 min gelezen
De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, spreekt tijdens een persconferentie in Washington, D.C., op 21 maart 2023. (Al Drago/Bloomberg via Getty Images)
Luister naar dit artikel
2 min
Deze audio is gemaakt met AI-assistentie

Steun onafhankelijke journalistiek in Oekraïne. Sluit je bij ons aan in deze strijd.

De VS zullen Oekraïne niet toestaan dieper op Russisch grondgebied toe te slaan na de dodelijke aanval van 8 juli, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, tijdens een persconferentie.

“Er is geen verandering in ons beleid. Je zag dat de president enkele weken geleden Oekraïne richtlijnen gaf dat ze door de VS geleverde wapens kunnen gebruiken om doelen net over de grens aan te vallen. Dat is nog steeds het geval”, vertelde Kirby op 8 juli aan verslaggevers.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan vertelde PBS News in juni dat Oekraïne mocht toeslaan “overal waar Russische troepen de grens oversteken van de Russische kant naar de Oekraïense kant om te proberen extra Oekraïens grondgebied in te nemen”.

Het Russische leger heeft het Okhmatdyt-ziekenhuis, het grootste medische centrum voor kinderen van Oekraïne, getroffen met een Kh-101-kruisraket, volgens de voorlopige gegevens die zijn verkregen door de Staatsveiligheidsdienst (SBU). Volgens de lokale autoriteiten werden ten minste twee mensen gedood en 50 gewond, waaronder zeven kinderen.

Kirby voegde eraan toe dat het deel uitmaakt van de koers voor “Poetin om civiele infrastructuur te raken” en dat het hem “niet kan schelen of mensen zich in ziekenhuizen of woongebouwen bevinden”.

In het hele land raakten meer dan 170 mensen gewond, terwijl ten minste 37 mensen werden gedood als gevolg van de Russische aanval van 8 juli, zei president Volodymyr Zelensky.

Terwijl de NAVO-top officieel begint op 9 juli in het Mellon Auditorium in Washington, zei Kirby dat er “een zeer sterke reeks signalen en berichten aan de heer Poetin zal zijn dat hij niet kan wachten op de NAVO, hij kan niet wachten op de Verenigde Staten. We zullen Oekraïne blijven steunen.”

———————–

De vraag is: Waarmee steunt de VS Oekraïne?
In mijn optiek maken ze alleen schoon schip in hun opslag van jaren.
De beste en meest effectieve wapens en systemen worden echt niet verstrekt.
Maar wel een hoop borstklopperij en tromgeroffel.
Voor de VS blijft het echter een ver van hun bed verhaal en de werkelijke urgentie lijkt niet echt door te dringen.
Misschien moet Biden zichzelf eens laten zien in Kyiv bij het Okhmatdyt kinderziekenhuis om te aanschouwen hoe hoog de nood werkelijk is.
In mijn ogen moeten de VS zich en met name Biden zich schamen om de restricties op dieper in Orks country aan te vallen niet te schrappen.

Als die rus dit gaat winnen zal onvermijdelijk artikel 5 van het NAVO regelement in werking treden doordat Poetin verder gaat met het volgende land dat vermoedelijk een NAVO bondgenoot zal zijn.
Dat betekent boots on the ground.
Elke strateeg weet dat op deze manier met de huidige restricties een overwinning nodeloos wordt uitgesteld dan wel tenietgedaan.
Misschien wil Biden het verder liever aan Trump overlaten als die de aanstaande verkiezingen zou winnen, zoals nu lijkt.
Zolang het Poetin persoonlijk geen zeer doet offert hij gewoon zijn volk op en er zijn er nog genoeg.

Feit is dat er een bepaalde paniek heerst over het beschikbare gepantserde materieel. Er ontstaan tekorten en door de sancties lijkt het dat de industrie de verliezen niet langer dekken.
Stormtroopers worden zelfs op elektrische scooters en Chinese golfkarretjes de gehaktmolen ingestuurd.
Elke strateeg zal je zeggen dat op het moment dat een potentaat als Poetin heel graag een wapenstilstand wil er een adder onder het gras zit.
De adder is dat hij wil herbewapenen en groeperen.
Dat is het moment dat je de druk immens moet opvoeren zeker na de paniek-raketaanvallen van afgelopen dag in Kyiv.

Het lijkt alsof Poetin alleen nog raketten en drones heeft waarmee hij burgerslachtoffers wil maken.
Het is bekend dat Poetin genocide pleegt en zich duidelijk richt op de burgerbevolking, ziekenhuizen, winkelcentra en zelfs boekdrukkerijen om de Oekraïense taal en cultuur uit te wissen.
Elke boer ziet dat en mijn vraag is waarom het gepalaver over de vraag of het oorlogsmisdaden of genocide is terwijl zelfs een blind paard dat ziet.

Hebben de heren aan de top en het Pentagon dan werkelijk alleen stront in hun kop?
De joker van Jake Sullivan of was het nou Lullivan, de man die Biden adviseert, heeft die ooit een werkelijke oorlog meegemaakt?
Hij oogt als nog nat achter zijn oren en misschien vergis ik mij maar de door hem aangedragen adviezen stinken.
En Biden lijkt hetgeen hem wordt opgelepeld door Sullivan als een Alzheimer medicijn te slikken.
Biden is ten opzichte van dit conflict te soft!
Als de heren leiders zich niet door angst zouden laten regeren en werkelijke klappen aan Rusland zouden hebben uitgedeeld de afgelopen jaren was het waarschijnlijk al jaren geleden beslecht.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en angst is een slechte raadgever.
Er zijn inmiddels al zoveel rode lijnen van Poetin overschreden terwijl er nog steeds alleen nucleaire retoriek vanuit het Kremlin komt, en dan nog alleen uit het vocabulaire arsenaal van de beroemde alcoholist Medvedev.
We maken dezelfde fouten als in de jaren ’30.
De geschiedenis heeft niet gepakt en de enige die wèl een duidelijke visie daarop heeft is Macron.
Ik ben zielsgelukkig dat Le Pen niet heeft gewonnen hoewel Macron nog niet uit de problemen is. Ook de nieuwe regering in het VK en de nieuwe regering hier in Nederland zet zich ook volop in om Oekraïne te steunen.

De VS doet alles traag en met mondjesmaat en terwijl alles logistiek gezien op een slakkengang verloopt vraag ik mij af of de VS nog steeds met paard en wagen en postduiven werkt.
Omdat Biden traag is wil dat toch niet zeggen dat iedereen dat voorbeeld moet volgen?
Ik bedoel, als er iets beloofd wordt komt het een half jaar en 100.000 doden later pas aan.
In mijn optiek leven we in een nucleair computer tijdperk en gebruiken we enorme transportvliegtuigen.
Een vliegtuig laden, twee dagen? Even overvliegen, driekwart dag? Uitladen, efkes?
Waarom duren leveringen dan in godsnaam maanden?

Welbewuste delay?
Het zijn zaken die me mateloos irriteren.
In mijn optiek wordt Oekraïne aan een dunne lijn gehouden.

Oekraïne vraagt al jaren om voldoende luchtafweer om de raketten, drones, bommen en vliegtuigen te pareren die dagelijks puur gericht op burgers en kinderen hun slachtoffers maken.
Iedereen weet dat Poetin met een genocideoorlog bezig is, alle bewijzen zijn er, en dan toch restricties op het feit de oorlog naar de stoep van Poetin te brengen?
Dit is te belachelijk om zelfs maar over na te denken.
Misschien is Biden zo kerkelijk dat hij zoiets ziet als de andere wang toekeren maar wij slaan terug!
Oog om oog, tand om tand! Zonder nadenken. LEX TALIONIS!

Misschien zijn wij in Europa door de geschiedenis heen teveel oorlogen en veldslagen gewend geweest en reageren we anders dan de VS die feitelijk alleen een onafhankelijkheidsoorlog kent op eigen grond en de Twin Towers verhaal wat feitelijk helemaal geen oorlog was maar waarbij de VS zelf wèl artikel 5 inriep!
Zelfs in WO2 pleegde Roosevelt te zeggen dat het zijn oorlog niet was toen Churchill om steun vroeg en de VS kwam pas na Pearl Harbor in beweging.
Dit is allemaal tamelijk  veelzeggend. Eigenbelang!

Feit is dat de NAVO pas naderhand is opgericht hetgeen bepaalde verplichtingen aan de VS oplegt.
Aangezien ik niet denk dat Biden op artikel 5 zit te wachten zou hij beter aan Oekraïne toestaan alle vliegvelden, vanwaar bommenwerpers de Oekraïners bedreigen en doden, aan te vallen.
Aangezien de VS na 911 waar nog geen 3000 doden te betreuren waren naar Bin Laden op zoek gingen in Irak en met leugens de oorlog in Afghanisten en de tweede  Golfoorlog begon waar ze Irak tot pap schoten en Sadam Hussein vermoordden, lijkt het mij een hypocriet verhaal om Oekraïne te weerhouden zich te bevrijden van de rus op de meest algemeen vereiste manier.
Die manier is de complete russische luchtdreiging uitschakelen en Poetin kelen.
Maak hem af net als Bin Laden, laat zien dat je iets waard bent!

De VS speelt teveel spelletjes en daar zie je aan wat voor vlees je in de kuip hebt.
Er zit een geurtje aan of liever, het riekt behoorlijk!
Probleem is, denk nooit dat je slimmer bent dan de ander en never underestimate your opponent!
Iets wat de NAVO niet snapt is dat je je tegenstander altijd een stap voor moet zien te blijven maar in mijn ogen hinken we achterop.

NAVO viert z’n 75 jarig bestaan, maar wat hebben we er tot nu toe aan gehad?
De enige die er tot nu toe gebruik van heeft gemaakt is de VS zelf!
Diezelfde VS legt de NAVO aan een leiband, dit moet afgelopen zijn.
Het wordt tijd dat de NAVO volwassen wordt en dat de EU onder von der Leyen eindelijk backbone toont tegen bedreigingen van zowel buitenaf als van binnenuit.
Hopelijk komt er eindelijk eens gezonde visie!

————————

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini

Dona nobis pacem