Ruskie go home!

Wat de ramp met de MH17 niet voor elkaar kreeg maar Sergei Skripal wel, is het eruit donderen van Russen die hier in Europa, het Britse Koninkrijk, de VS en de rest van de wereld de zaak bespioneren.

Goed plan! Eindelijk!

Ex-dubbelspion Sergei Skripal werd samen met zijn dochter in de UK vergiftigd in Salisbury met een uit Rusland afkomstig novitsjok zenuwgas en liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook de politieagent die Skripal en zijn 33-jarige dochter vond is er nog slecht aan toe. Theresa May heeft direct 23 Russische diplomaten van het eiland gegooid!

Viva Theresa! That´s backbone in my book!

Trump volgde met 60. Wie volgt?

24 landen waaronder de VS en Nederland maar ook de NAVO hebben Russische diplomaten uitgezet. Het gaat om in totaal ongeveer 130 Russen die niet meer welkom zijn.
Dit is denkelijk een beetje gevoelig voor Rusland, en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de uitzetting bot. Als het om ontkenning gaat is Lavrov de man! Alles wat ook maar Russische kant op komt, wordt met ontkenning gepareerd. Proberen de bondgenoten te verdelen en zo te verzwakken, is de tactiek. We weten dat de Russen de Baltische Staten bedreigen. Denk ook aan annexatie van de Krim.

Uitzetting is dus bot en het vergiftigen of botweg vermoorden van mensen, tegenstanders of vliegtuigpassagiers op weg naar hun vakantie niet? Denk aan Aleksandr Litvinenko in Londen vergiftigd met polonium in 2006 of Boris Nemtsov  in 2015 doodgeschoten op een steenworp van het Kremlin.

Dat de Russen troepen samentrekken aan de grens met Oekraïne weten we. Dat Rusland met zijn rammelende economie enorm investeert in wapens, materieel en raketten weten we ook. Want wat de plannen ook moge zijn, zorgwekkend is het zeker.

De Russen schieten zonder pardon passagiersvliegtuigen uit de lucht en weigeren alle medewerking aan onderzoeken, maar ook Russische bommenwerpers schenden keer op keer het Europese luchtruim en worden onderschept door Belgische F-16´s, afgelopen januari nog. Maar ook het Verenigd Koninkrijk en  Scandinavië lijken interessant voor de Russen, en niet te vergeten de VS. Toch echt iets om bij stil te staan!
Rusland blijft Europa tarten en provoceren. Is dit om te kijken wat er gebeurt, of we nog wel opletten?

Is opa Poetin aan het kijken hoe ver hij kan gaan?

De koude oorlog is in volle glorie herrezen uit de as. Maar mensen vermoorden op andermans bodem gaat echt een stap te ver, dat valt zowat onder de categorie oorlogsverklaring.

Nu lijken de Russen met hun Novichok-gas, waarmee ze Sergei Skripal om zeep trachtten te brengen, hun hand overspeeld te hebben. Russen zitten overal in alle landen ter wereld: de NAVO, enzovoorts. Prima om spionagenetwerken op te zetten en een eventuele vijand een stap voor te blijven. Net als de lange arm van Erdogan, heeft Poetin die ook.
Nu de wereld het spelletje zat is en alle landen de functionarissen er uit kiepen, zal het mogelijke netwerkje van Poetin en zijn Kremlin een gevoelige deuk oplopen. De lange arm van Poetin wordt nu aan de elleboog afgekapt.

Nederland zet er maar twee uit. Veel te weinig. Feitelijk zouden alle Russische ambassades opgedoekt mogen worden en alle Russen wereldwijd naar de Goelag´s verbannen moeten worden. In potentie zijn het allemaal spionnen die werken voor dictator Poetin.
Zo slopen we het spionagenetwerk van Poetin en maken hem blind en doof. Poetin lijkt een soort nieuwe Stalin op een stiekeme manier te zijn. Een dictator met zijn marionetten.
We kennen allemaal nog de escapades van Dmitri Borodin, tweede man van de Russische ambassade in Nederland, drankorgel en gearresteerd wegens kindermishandeling. Gelukkig opgehoepeld!

Nu de rest nog.

Zoals gezegd, Ruskie go home!