Referenda naar Zwitsers model

Wilders doet het weer!

Geweldig idee! Vier keer per jaar een bindend referendum naar Zwitsers model, dat is pas democratie! Dit gebeurt in Zwitserland al honderd jaar en de bevolking is er heel gelukkig mee.
Zwitserland hanteert een geheel ander politiek model dan Nederland. Eigenlijk de omgekeerde wereld, maar dat mag de pret niet drukken. Die referenda zijn geniaal.

Eindelijk iemand die begrijpt dat de volksvertegenwoordigers feitelijk het volk niet vertegenwoordigen, maar hooguit hun eigen ego.
De politiek is na verkiezingen niet meer bezig het volk te vertegenwoordigen maar alleen met het breken van eerder gedane beloften en het proberen de eigen naam in de geschiedenisboekjes te vereeuwigen.

Wilders ziet dat net even anders. Een bindend referendum, vier keer per jaar, waarin het volk zich kan uitspreken over belangrijke zaken als het veranderen van wetgeving, grote uitgaven door de overheid en wat al niet meer.
Eindelijk zou dan het volk een vinger in de stoffige politieke pap krijgen en mee kunnen beslissen in zaken die er voor het volk echt toe doen. Dat is toch democratie?
In de huidige situatie heeft het volk niets in te brengen als een paar in driedelig grijs geklede apen, die zich voor de buhne volksvertegenwoordigers noemen, besluiten nemen over de hoofden van de mensen die het feitelijk aangaat.

Het zou handig zijn ’tegen’ te kunnen stemmen als de regering weer eens besluit de BTW, de wegenbelasting, brandstof of de eigen bijdrage voor de zorg te willen verhogen. Nee = Nee of Ja = Ja, maar dan door eerlijke stemming van de bevolking zelf.

Nederland terug naar de Nederlanders!

De rest van de politieke partijen is er niet van gecharmeerd en het zal nog wel even duren voor dit plan van de grond komt.
Geen enkele politicus geeft zomaar de macht uit handen met het risico dat zijn eigen mooie plannetjes, die het volk in de regel veel geld kosten, in het water vallen.

Een referendum noopt de politiek daadwerkelijk te luisteren naar de bevolking. Een politicus die daar moeite mee heeft is geen volksvertegenwoordiger.