Pantomime politiek over gaswinning

Als je toevallig het debat betreffende de oplossingen voor gaswinningvermindering en schaderegeling voor de Groningers volgde op politiek 24 dan zul je gemerkt hebben dat de beantwoording op kamervragen door minister Kamp nogal te “Kampen” had met geluidsproblemen. Of dit nu lag aan NOP of Ziggo is niet bekend.
Op diverse punten leek het een pantomimeshow. Aan één kant is dat natuurlijk geen probleem omdat niemand echt zit te wachten op het nasale stemgeluid van Kamp. Aan de andere ging er toch een hoop informatie teloor.

Bij de antwoorden die wél te horen waren kwam tot uiting dat door de verminderde gaswinning de gaskwaliteit gaat veranderen. Gronings gas wordt verminderd en er zal gas moeten worden geïmporteerd. Dit laatste is doorgaans hoogcalorisch gas terwijl het in Groningen om laagcalorisch gas gaat.

Nederlandse huishoudens gebruiken apparaten in de vorm van cv-ketels, geysers, fornuizen etc. die alleen geschikt zijn voor laagcalorisch gas. Anders dan in België en Duisland, waar de apparaten geschikt zijn voor zowel laag- als hoogcalorisch gas. Dit houdt dus in dat wanneer er in 2017 besloten zou worden dat er hoogcalorisch gas in het net gepompt gaat worden, alle gasapparaten zullen moeten worden vervangen!
Heb jij even mazzel met je net nieuwe cv-ketel of je nieuwe gasfornuis! Vanaf 1 januari kun je gelukkig alleen nog toestellen kopen die voor beide gassoorten geschikt zijn.
Wie loop er nu vijftig jaar achter?

Maar ja, nu gaan er ook weer geruchten dat de politiek van alle gas en gasleidingen in woningen, zowel nieuw als op termijn ook de oudere, af wil. Dan kun je dus alle gasapparaten op de stort gooien. We hebben dan misschien alleen nog stroom als de zon schijnt, en daar lopen we dan waarschijnlijk weer mee voor tegenover de rest van Europa.
Hoe leuk wil je het hebben?