Opmerkelijk verhaal uit Oekraïne.

Wat mensen elkaar aan doen.

Artikel van Ukrainska Pravda 29-04-2024

98-jarige vrouw verliet in haar eentje het bezette dorp en liep 10 km onder Russische beschietingen – video

MAANDAG 29 APRIL 2024, 15:42
98-jarige vrouw verliet in haar eentje het bezette dorp en liep 10 km onder Russische beschietingen – video
LIDIIA HAD GEEN ANDERE KEUZE DAN HAAR HUIS TE VERLATEN EN 10 KM ALLEEN TE LOPEN. SCHERMAFBEELDING

Lidiia liep op 98-jarige leeftijd in haar eentje 10 km (ongeveer zes mijl) van de gedeeltelijk bezette nederzetting Ocheretyne in de Donetsk-oblast naar door Oekraïne gecontroleerd gebied.

Lidiia werd gedwongen haar huis – een huis dat ze zelf had gebouwd – te verlaten toen de Russen het met de grond gelijk maakten, meldde de Nationale Politie van Oekraïne .

Lidiia begon haar reis naar door Oekraïne gecontroleerd gebied met haar zoon, schoondochter en kleindochter. Op een gegeven moment raakten ze gescheiden en moest de 98-jarige onder voortdurende beschietingen haar weg vervolgen.

Ze zegt dat ze van pure uitputting verschillende keren is gevallen, maar even op adem kwam en dan weer verder ging. Sommige Oekraïense soldaten vonden haar ’s avonds en brachten haar naar de evacuatiegroep van de Witte Engel.

 

“Op het hoogtepunt van de vijandelijkheden bleef deze gepensioneerde verbazingwekkend genoeg in leven en ongedeerd”, zeggen wetshandhavers.

Lidiia is nu veilig en wel in een evacuéopvangcentrum. Ze zegt dat ze zich ondanks de moeilijke reis prima voelt.

“Ik heb die oorlog [de Tweede Wereldoorlog – red.] overleefd en nu beleef ik deze oorlog. Ik heb nu niets”, zegt ze.

Wetshandhavers hebben de leden van Lidiia’s familie gelokaliseerd die er ook in waren geslaagd het gebied van actieve strijd te verlaten, en men denkt dat ze zich binnenkort met haar familie zal kunnen herenigen.