Nederland, kijk uit!

Britse MI5 geïnstrueerd om zich te concentreren op spionnen uit Rusland, China en Iran

ZONDAG 2 JUNI 2024, 02:34
Britse MI5 geïnstrueerd om zich te concentreren op spionnen uit Rusland, China en Iran
BRITSE VLAG. STOCK FOTO: GETTY IMAGES

MI5, de Britse inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor de bescherming van de Britse belangen in eigen land tegen bedreigingen voor de nationale veiligheid, heeft de opdracht gekregen om zijn inspanningen te “heroriënteren” op spionnen uit Iran, China en Rusland.

Bron: The Telegraph, onder verwijzing naar bronnen bij de Britse regering

Details: De publicatie zegt dat MI5, ondanks zijn prioriteit in de strijd tegen terroristen, meer middelen moet besteden aan contraspionageoperaties tegen Rusland, China en Iran.

De krant merkt op dat de oorlog van Rusland in Oekraïne, het groeiende aantal Chinese agenten dat in het VK actief is en het gebruik van georganiseerde misdaad door Iran de focus van MI5 aanzienlijk hebben verlegd.

Een hoge regeringsbron meldde dat ministers MI5 hebben gevraagd om “veel van hun inspanningen te heroriënteren op de spionagedreiging, met name de staatsdreiging van China, Rusland en meer recentelijk ook Iran.”

De bron legde ook uit dat de steun van het VK aan Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland ook heeft geleid tot meer spionageactiviteiten.

The Telegraph voegt eraan toe dat het aantal Chinese agenten dat betrokken is bij het verzamelen van inlichtingen in het VK op dit moment “niet kwantificeerbaar” is.

Een andere bron meldde dat tot 20 personeelsleden van de Chinese ambassade in het VK waarschijnlijk als spionnen zullen werken.

“Maar het aantal agenten, burgers die zijn gerekruteerd door de Chinese inlichtingendiensten, kan oplopen tot in de honderdduizenden,” voegde de bron eraan toe.

———————–

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini