MENING: Hitlers avatar

De Tsjechen zijn nooit vergeten dat de bondgenoten hun provincie Sudetenland in 1938 aan Hitler hebben overgedragen, nadat de Duitse dictator had beloofd dat dit ‘de laatste territoriale eis zou zijn die ik in Europa moet doen’.

Hitlers Avatar

De Tsjechische president Petr Pavel woont een gezamenlijke persconferentie bij met zijn Franse tegenhanger na een bijeenkomst in de Praagse Burcht in Praag, Tsjechië, op 5 maart 2024. (Foto door Ludovic MARIN / AFP)

De Tsjechen zijn nooit vergeten dat de bondgenoten hun provincie Sudetenland in 1938 aan Hitler hebben overgedragen, nadat de Duitse dictator had beloofd dat dit ‘de laatste territoriale eis zou zijn die ik in Europa moet doen’.Maanden later bezetten de nazi’s hun land en voerden nog zeven jaar oorlog in Europa en de rest van de wereld, waarbij tientallen miljoenen mensen om het leven kwamen.Voor velen vandaag de dag is Oekraïne het volgende Sudetenland, omdat het een nieuwe oorlogsmisdadiger met imperiale ambities afweert, die belooft dat hij zal stoppen zodra het land bezet is. De synchroniciteit is duidelijk en daarom is een van de meest agressieve en gedreven leiders in Europa de Tsjechische president Petr Pavel, een gepensioneerde generaal en voormalig NAVO-adviseur.Hij is net zo openhartig en bot geweest over Poetins meedogenloze bedoeling om Oekraïne en Europa op te slokken als Winston Churchill in de jaren dertig. En hij heeft ook het voortouw genomen door een plan te bedenken om te voorkomen dat Oekraïne binnenkort zonder munitie komt te zitten als gevolg van vertragingen in de VS en de EU. Op 7 maart kondigde hij aan dat Kiev binnen enkele weken tussen de 800.000 en 1 miljoen artilleriemunitie zal ontvangen.

Pavel verwierf stilletjes munitie ter waarde van een jaar uit arsenalen over de hele wereld, zonder naam te geven, om leveranciers te beschermen tegen Russische vergelding. Hij heeft dit gedaan omdat “als Oekraïne faalt, wij dat ook zullen doen.”

President Pavel is bot. Hij is van mening dat Europa opnieuw richting oorlog stormt, en dat, als Kiev valt, oorlog in de rest van Europa onvermijdelijk is en dat troepen klaar moeten zijn voor een dergelijke mogelijke uitkomst. Hij is een voorstander van alles wat nodig is om Poetin een halt toe te roepen, en verwerpt de beweringen van Poetin dat hij geen belang heeft bij het binnenvallen van een ander NAVO-land.

Macron ligt onder vuur omdat hij een ‘open debat’ over nucleaire afschrikking voorstelt

ANDERE INTERESSANTE ONDERWERPEN

Macron ligt onder vuur omdat hij een ‘open debat’ over nucleaire afschrikking voorstelt

In een recent interview stelde Macron voor een debat te openen over het idee dat Frankrijk Europa zou kunnen verdedigen met zijn kernkoppen.

In augustus, bij de 55e verjaardag van de “Praagse Lente” (of de invasie van Tsjechoslowakije door Sovjet-troepen die de democratische beweging ervan verpletterden) merkte hij op: “Rusland is niet veranderd… De invasie van 1968 was een tijd van verloren dromen en verloren waardigheid.

We moeten ons herinneren hoe het voelde. Omdat Oekraïne alleen maar wil wat wij destijds wilden. Ze willen hun eigen pad bepalen. Rusland is sindsdien niet veranderd – het land heeft een andere naam, maar zijn buitenlands beleid en zijn waarden zijn hetzelfde.”

Pavel is het staatshoofd van de Tsjechische Republiek en geen gekozen politicus, een positie die hem een ​​grotere status en invloed geeft, die hij gebruikt om de vastberadenheid en kracht van Europa te versterken. Hij beschrijft de ambities van Poetin als Hitleriaans en heeft ook munitie en motivatie geleverd voor de angstige euro’s: zij zijn de volgende op de veroveringslijst en dat de steun van Amerika hapert en kan verdwijnen als Donald Trump wint.

Terwijl Joe Biden voorop blijft in de peilingen, vormt zelfs een kleine kans dat hij verliest een gigantische existentiële bedreiging voor alle Europeanen en dat weten ze. Daarom zijn de komende twee jaar cruciaal, waarschuwde de Poolse premier Donald Tusk. “We leven in het meest kritieke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Pavel en Tusk beïnvloedden de Franse Emmanuel Macron om zich twee weken geleden publiekelijk uit te spreken over de mogelijkheid dat Europese “laarzen op de grond” nodig zouden kunnen zijn om Oekraïne te helpen en een totale oorlog op het hele continent te voorkomen. De opmerking van Macron, de leider van de enige kernmacht van de Europese Unie, trok onmiddellijk de aandacht.

De mondstukken van Poetin antwoordden dat NAVO-troepen in Oekraïne een bedreiging voor de NAVO zouden vormen en waarschuwden voor een mogelijke nucleaire reactie. In Berlijn en Washington veroorzaakte het idee van een Europese escalatie furore onder de elite, waar de oorlogspolitiek ingewikkeld en vastgelopen was.

Maar Macron had gelijk toen hij de mogelijkheid naar voren bracht en Pavel steunde hem. “Vanuit het oogpunt van het internationaal recht en het VN-Handvest zou er niets zijn dat de troepen van de NAVO-lidstaten – en ook burgers bijvoorbeeld – ervan weerhoudt om te helpen bij het werk in Oekraïne”, zei hij. had trainingsmissies in Oekraïne na de eerste Russische invasie in 2014 van de Krim en de Donbas-regio.

Op 20 maart benadrukte een  rapport  van de ooit verwijderde, maar geloofwaardige denktank Instituut voor de Studie van de Oorlog (ISW) ook dat het Poetins bedoeling is om verder dan Oekraïne te escaleren  “Verschillende Russische financiële, economische en militaire indicatoren suggereren dat Rusland zich voorbereidt op een grootschalig conventioneel conflict met de NAVO, niet op korte termijn maar waarschijnlijk op een kortere tijdlijn dan wat sommige westerse analisten aanvankelijk hebben geponeerd.”

Het voegde eraan toe: “De Poolse president Andrzej Duda vertelde  CNBC  dat Poetin de inspanningen intensiveert om Rusland naar een oorlogseconomie te verschuiven met de bedoeling de NAVO al in 2026 of 2027 aan te kunnen vallen, daarbij verwijzend naar niet-gespecificeerd Duits onderzoek.

De Deense minister van Defensie Troels Lund Poulsen verklaarde op 9 februari dat nieuwe inlichtingen erop wijzen dat Rusland binnen drie tot vijf jaar zou kunnen proberen een NAVO-land aan te vallen, een versnelde tijdlijn vanaf de door de NAVO gerapporteerde beoordeling in 2023.”

Er bestaat ook bezorgdheid dat de huidige frontlinie in Oekraïne het niet zal volhouden, maar de levering van munitie door Pavel zal binnenkort enorm helpen. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Syrsky zei vorige week dat Rusland de Oekraïense strijdkrachten zes keer te slim af is aan de frontlinies.

En na de laatste burgerbombardementen zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski tegen de media dat “we nu hulp nodig hebben.” De Oekraïners bereiden zich eind mei of juni voor op een nieuw Russisch offensief.

Als dit lukt, zal Rusland naar het westen blijven trekken en sommigen speculeren dat Poetin misschien nog een keer zal proberen Charkov en vervolgens Kiev in te nemen. “Voor hem zijn wij een satelliet van de Russische Federatie,”  zei  Zelensky. “Op dit moment zijn wij het, dan Kazachstan, dan de Baltische staten, dan Polen, dan Duitsland. Minstens de helft van Duitsland.”

Rusland bedreigt nu al NAVO-leden en een aantal incidenten komt dicht in de buurt van directe aanvallen, wat een beroep zou doen op de belofte van het Handvest dat een aanval op één lidstaat een aanval is op alle 32 leden van de natiestaat.

Op 29 maart verklaarde Polen dat een Russische kruisraket, afgevuurd op Oekraïne, het Poolse luchtruim binnenkwam. “Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden. Het is echt en het begon ruim twee jaar geleden”, zei de Poolse president Tusk tegen de  BBC . En  de buitenlandse inlichtingendienst van Estland verklaarde vorige maand in een rapport dat Rusland zich voorbereidde op een ‘confrontatie met het Westen’.

Pavel suggereert dat Europese landen nu oorlogsmaatregelen mobiliseren en opleggen, door de grens- en cyberveiligheid te verbeteren en door Russische burgers die in hun land wonen onder “strikt toezicht” van de inlichtingendiensten te plaatsen.

“Alle Russen die in westerse landen wonen moeten veel meer dan in het verleden in de gaten worden gehouden, omdat ze burgers zijn van een natie die een agressieve oorlog leidt”,  zei Pavel  in een interview met  Radio Free Europe . “Dat zijn gewoon de kosten van oorlog.”

De Nederlandse admiraal Rob Bauer, de huidige chef van het militaire comité van de NAVO, zei in Brussel dat de NAVO binnenkort de Steadfast Defender 2024-oefening zal lanceren, die tot en met mei zal duren en 90.000 troepen zal inzetten die de uitvoering van de regionale plannen door het bondgenootschap zullen oefenen.

“Dit zal aantonen dat de NAVO complexe multi-domein operaties kan uitvoeren en volhouden gedurende meerdere maanden, over duizenden kilometers, van het Hoge Noorden tot Midden- en Oost-Europa, en onder alle omstandigheden”, aldus de 31 landen tellende organisatie in een verklaring.

De Europese leiders bespreken nu openlijk de ernst van de situatie, maar Poetin zei deze maand dat Moskou “geen agressieve bedoelingen” had tegenover de NAVO-landen. Hij zei dat het “complete onzin” was dat Rusland de NAVO-leden Polen, de Baltische staten en Tsjechië zou aanvallen.

Hij waarschuwde echter dat als Oekraïne westerse F-16 gevechtsvliegtuigen zou gebruiken vanaf vliegvelden in andere landen, deze “legitieme doelen zouden worden, waar ze zich ook zouden bevinden.”

President Pavel dringt eenvoudigweg aan op voorbereiding, en niet op paniek. “We zijn het er allemaal over eens dat het in ons directe belang is dat Oekraïne slaagt”,  zei hij  in een interview. “Aan de andere kant zitten er veel variabelen in de berekening die de situatie kunnen veranderen. Het zal echt afhangen van de uitkomst van het conflict in Oekraïne. Alle legers bereiden zich voor op de mogelijkheid van een conflict met hoge intensiteit.”

De standpunten in dit opinieartikel zijn die van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van  Kyiv Post .

Herdrukt van  dianefrancis@substack.com  – Diane Francis over Amerika en de wereld

Zie hier het origineel   

Lees ook:

Poetin geeft opdracht tot kernoefeningen naar aanleiding van westerse opmerkingen over het sturen van troepen naar Oekraïne