Israëlische ambassadeur Gilad Erdan betitelt Palestijnse volk als nazi’s.

Wereld / Midden-Oosten

Vastgebonden, geblinddoekt, vastgehouden in luiers: Israëlische klokkenluiders beschrijven misbruik van Palestijnen in een schaduwrijk detentiecentrum

Op een militaire basis die nu ook dienst doet als detentiecentrum in de Israëlische Negev-woestijn maakte een Israëliër die in de faciliteit werkte twee foto’s van een scène waarvan hij zegt dat hij hem blijft achtervolgen.

Rijen van mannen in grijze trainingspakken worden gezien op flinterdunne matrassen, afgeschermd door prikkeldraad. Ze lijken allemaal geblinddoekt, hun hoofden hangen zwaar onder de schittering van schijnwerpers.

Een bedorven stank vulde de lucht en de kamer neuriede van het gemompel van de mannen, vertelde de Israëliër die in de faciliteit was aan CNN. Verboden om met elkaar te praten, mompelden de gevangenen tegen zichzelf.

“ Er werd ons verteld dat ze niet mochten verhuizen. Ze moeten rechtop zitten. Ze mogen niet praten. Mag niet onder hun blinddoek gluren. ”

Bewakers kregen de opdracht “ te schreeuwen uskot” –zwijg in het Arabisch –en vertelde “ mensen eruit te halen die problematisch waren en hen te straffen, ” de bron toegevoegd.

Een gelekte foto van de detentiefaciliteit toont een geblinddoekte man met zijn armen boven zijn hoofd.

CNN sprak met drie Israëlische klokkenluiders die werkten in het woestijnkamp Sde Teiman, waar Palestijnen worden vastgehouden tijdens Israëls invasie van Gaza. Allen spraken zich uit met het risico van juridische gevolgen en represailles van groepen die het harde beleid van Israël in Gaza steunen.

Ze schetsen een beeld van een faciliteit waar artsen soms gevangenen ’ ledematen amputeerden als gevolg van verwondingen opgelopen door constante handboeien; van medische procedures die soms worden uitgevoerd door ondergeschikte medici, waardoor het een reputatie wordt “ een paradijs voor stagiaires ”; en waar de lucht gevuld is met de geur van verwaarloosde wonden die blijven rotten.

Volgens de rekeningen,de faciliteit ongeveer 18 mijl van de grens met Gaza is opgesplitst in twee delen: behuizingen waar ongeveer 70 Palestijnse gevangenen uit Gazaworden onder extreme fysieke beperking geplaatst en een veldhospitaal waar gewonde gedetineerden aan hun bed worden vastgebonden en luiers dragenen gevoed door rietjes.

“ Ze hebben ze uitgekleed van alles dat op mensen lijkt, ” zei een klokkenluider, die als medicus werkte in het veldhospitaal van de faciliteit.

“ (The beatings) werden niet gedaan om intelligentie te verzamelen. Ze waren klaar uit wraak, zei een andere klokkenluider. “ Het was een straf voor wat zij (de Palestijnen) op 7 oktober deden en straf voor gedrag in het kamp. ”

In reactie op het verzoek van CNN om commentaar te geven op alle aantijgingen in dit rapport, zei het Israëlische leger, bekend als de Israel Defense Forces (IDF), in een verklaring: “ De IDF zorgt voor goed gedrag jegens de gedetineerden in hechtenis. Elke beschuldiging van wangedrag door IDF-soldaten wordt dienovereenkomstig onderzocht en behandeld. In passende gevallen worden MPCID-onderzoeken (Military Police Criminal Investigation’s Division) geopend wanneer er een vermoeden bestaat van wangedrag dat een dergelijke actie rechtvaardigt. ”

“ Gedetineerden zijn geboeid op basis van hun risiconiveau en gezondheidsstatus. Incidenten van onwettige handboeien zijn niet bekend bij de autoriteiten. ”

De IDF ontkende niet rechtstreeks dat mensen van hun kleding werden ontdaan of in luiers werden vastgehouden. In plaats daarvan zei het Israëlische leger dat de gevangenen hun kleding terugkrijgen zodra de IDF heeft vastgesteld dat ze geen veiligheidsrisico vormen.

Meldingen van misbruik bij Sde Teiman zijn al opgedoken in Israëlische en Arabische media na verontwaardiging van Israëlische en Palestijnse rechtengroepen over de omstandigheden daar. Maar deze zeldzame getuigenis van Israëli’s die in de faciliteit werken, werpt verder licht op het gedrag van Israël terwijl het oorlog voert in Gaza, met nieuwe beschuldigingen van mishandeling. Het roept ook meer twijfel op over de herhaalde beweringen van de Israëlische regering dat zij handelt in overeenstemming met geaccepteerde internationale praktijken en wetten.

CNN heeft toestemming van het Israëlische leger gevraagd om toegang te krijgen tot de Sde Teiman-basis. Vorige maand behandelde een CNN-team een klein protest buiten de hoofdingang, georganiseerd door Israëlische activisten die de sluiting van de faciliteit eisten. De Israëlische veiligheidstroepen hebben het team daar ongeveer 30 minuten ondervraagd en eisten dat de beelden van de fotojournalist van CNN zouden worden genomen. Israël onderwerpt journalisten, zelfs buitenlandse journalisten, vaak aan militaire censuur op het gebied van veiligheidskwesties.

Vastgehouden in de woestijn

Het Israëlische leger heeft erkend dat het gedeeltelijk is bekeerddrie verschillende militaire voorzieningen in detentiekampen voor Palestijnse gevangenen uit Gazasinds de door Hamas geleide aanval van 7 oktober op Israël, waarbij de Israëlische autoriteiten zeggen dat er ongeveer 1.200 zijn gedood en meer dan 250 zijn ontvoerd, en de daaropvolgende Israëlisch offensief in Gaza, waarbij bijna 35.000 mensen omkomen volgens het ministerie van Volksgezondheid van de strip. Deze faciliteiten zijn Sde Teiman in de Negev-woestijn,evenals de militaire bases Anatot en Ofer op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De kampen maken deel uit van de infrastructuur van de Israëlische wet inzake onwettige strijders, een gewijzigde wetgeving die afgelopen december door de Knesset is aangenomen en die de autoriteit van het leger heeft uitgebreid om vermoedelijke militanten vast te houden.

intro-desktop-v22.jpg

De wet staat het leger toe om mensen 45 dagen vast te houden zonder arrestatiebevel, waarna ze moeten worden overgebracht naar het formele gevangenissysteem van Israël (IPS), waar meer dan 9.000 Palestijnen worden vastgehouden onder omstandigheden die volgens rechtenorganisaties sinds 7 oktober drastisch zijn verslechterd. Twee Palestijnse gevangenenverenigingen zeiden vorige week dat 18 Palestijnen – inclusief leidend Gaza chirurg Dr. Adnan al-Bursh – was in de loop van de oorlog in Israëlische hechtenis gestorven.

De militaire detentiekampen – waar het aantal gevangenen onbekend is – dienen als filterpunt tijdens de arrestatieperiode die is opgelegd door de wet inzake onwettige strijders. Na hun detentie in de kampen worden degenen met vermoedelijke Hamas-banden overgebracht naar de IPS, terwijl degenen wier militante banden zijn uitgesloten, worden vrijgelaten naar Gaza.

CNN interviewde meer dan een dozijn voormalige gevangenen uit Gaza die uit die kampen leken te zijn vrijgelaten. Ze zeiden dat ze niet konden bepalen waar ze werden vastgehouden omdat ze het grootste deel van hun detentie geblinddoekt waren en van de buitenwereld waren afgesneden. Maar de details van hun rekeningensluit aan bij die van de klokkenluiders.

“ We keken uit naar de nacht zodat we konden slapen. Vervolgens keken we uit naar de ochtend in de hoop dat onze situatie zou kunnen veranderen, ” zei Dr. Mohammed al-Ran herinnerde zich zijn aanhouding in een militaire faciliteit waar hij zei dat hij woestijntemperaturen had doorstaan en van de hitte van de dag naar de kou van de nacht zwaaide.CNN interviewde hem vorige maand buiten Gaza.

Al-Ran, een Palestijn met het Bosnische staatsburgerschap, leidde de chirurgische eenheid in het Indonesische ziekenhuis van Noord-Gaza, een van de eersten die werd gesloten en overvallen toen Israël zijn antenne uitvoerde, grond- en marine-offensief.

Hij werd op 18 december gearresteerd, zei hij, buiten het Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza City, waar hij drie dagen had gewerkt nadat hij zijn ziekenhuis in het zwaar gebombardeerde noorden had ontvlucht.

Hij werd uitgekleed tot zijn ondergoed, geblinddoekt en zijn polsen vastgebonden, en vervolgens achterin een vrachtwagen gedumpt waar hij zei, de bijna naakte gevangenen werden op elkaar gestapeld terwijl ze werden opgesloten in een detentiekamp midden in de woestijn.

De details in zijn account komen overeen met die van tientallen anderenverzameld door CNN die de arrestatievoorwaarden in Gaza. Zijn account wordt ook ondersteund door talloze afbeeldingen van massa-arrestaties die zijn gepubliceerd op sociale media-profielen van Israëlische soldaten. Veel van die afbeeldingen tonen gevangen Gazanen, hun polsen of enkels vastgebonden door kabels, in hun ondergoed en geblinddoekt.

Al-Ran werd 44 dagen vastgehouden in een militair detentiecentrum, vertelde hij aan CNN. “ Onze dagen waren gevuld met gebed, tranen en smeekbede. Dit verlichtte onze lijdensweg, zei ” al-Ran.

“ We huilden en huilden en huilden. We huilden voor onszelf, riepen om onze natie, riepen om onze gemeenschap, riepen om onze geliefden. We huilden over alles wat in ons opkwam. ”

Dr. Mohammed Al-Ran leidde de chirurgische eenheid in het Indonesische ziekenhuis van Gaza, een van de eersten die werd overvallen en door Israël werd gesloten.
Al-Ran wordt afgebeeld op de dag van zijn vrijlating uit een detentiekamp, in een zichtbaar slechtere fysieke conditie.

Een week na zijn gevangenschap gaven de autoriteiten van het detentiekamp hem de opdracht om op te treden als tussenpersoon tussen de bewakers en de gevangenen, een rol die bekend staat als Shawish, “ supervisor, ” in het lokale Arabisch.

Volgens de Israëlische klokkenluiders, a Shauwachtig is normaal gesproken een gevangene die na ondervraging is vrijgesproken van vermoedelijke banden met Hamas.

Het Israëlische leger ontkende dat gedetineerden onnodig werden vastgehouden of gebruikt voor vertaaldoeleinden. “ Als er geen reden is voor voortdurende detentie, worden de gedetineerden teruggestuurd naar Gaza, ” zeiden ze in een verklaring.

Klokkenluiders- en gedetineerde rekeningen –, met name met betrekking tot Shauwachtig – deed twijfels rijzen over de weergave door de IDF van het opruimproces. Al-Ran zegt dat hij diende als Shauwachtig enkele weken nadat hij vrijgesproken was van Hamas-links. Klokkenluiders zeiden ook dat de vrijgesproken Shauwachtig diende enige tijd als tussenpersoon.

Ze zijn typisch bekwaam in het Hebreeuws, volgens de ooggetuigen, waardoor ze de bevelen van de bewakers ’ kunnen communiceren aan de rest van de gevangenen in het Arabisch.

Daarvoor zei al-Ran dat hij een speciaal voorrecht kreeg: zijn blinddoek werd verwijderd. Hij zei dat dit een ander soort hel was.

“ Een deel van mijn marteling was in staat om te zien hoe mensen werden gemarteld, ” zei hij. “ In eerste instantie kon je het niet zien. Je kon de marteling, de wraak, de onderdrukking niet zien.

“ Toen ze mijn blinddoek verwijderden, kon ik de omvang van de vernedering en vernedering zien … Ik kon zien in hoeverre ze ons niet als mensen maar als dieren zagen. ”

Een gelekte foto van een omheining waar gedetineerden in grijze trainingspakken geblinddoekt worden gezien en op flinterdunne matrassen zitten. CNN kon de hangar in de Sde Teiman-faciliteit geoloceren. Een deel van deze afbeelding is door CNN vervaagd om de identiteit van de bron te beschermen.

Al-Rans verslag van de vormen van straf die hij zag, werd bevestigd door de klokkenluiders die met CNN spraken. Een gevangene die een overtreding beging, zoals met een ander praten, zou worden bevolen zijn armen maximaal een uur boven zijn hoofd te heffen. De handen van de gevangene werden soms aan een hek vastgebonden om er zeker van te zijn dat hij niet uit de stresspositie kwam.

Voor degenen die herhaaldelijk het verbod op spreken en bewegen hebben geschonden, werd de straf zwaarder. Israëlische bewakers namen soms een gevangene mee naar een gebied buiten de omheining en sloegen hem agressief, volgens twee klokkenluiders en al-Ran. Een klokkenluider die als bewaker werkte, zei dat hij een man met zijn tanden uit een pak slaag zag komen en dat er blijkbaar botten waren gebroken.

Die klokkenluider en al-Ran beschreven ook een routinematige zoektocht wanneer de bewakers grote honden zouden loslaten op slapende gevangenen, terwijl ze een geluidsgranaat naar de omheining zouden lobben terwijl de troepen binnenkwamen. Al-Ran noemde dit “ de nachtelijke marteling. ”

“ Terwijl we bekabeld waren, lieten ze de honden los die tussen ons zouden bewegen en vertrappen over ons, ” zei al-Ran. “ Je zou op je buik liggen, je gezicht tegen de grond gedrukt. Je kunt niet bewegen en ze bewegen boven je. ”

Dezelfde klokkenluider vertelde de zoektocht in hetzelfde schrijnende detail. “ Het was een speciale eenheid van de militaire politie die de zogenaamde zoekopdracht uitvoerde, ” zei de bron. “ Maar het was echt een excuus om ze te raken. Het was een angstaanjagende situatie. ”

“ Er was veel geschreeuw en blaffende honden. ”

Vastgebonden aan bedden in een veldhospitaal

Klokkenluidersaccounts vertoonden een ander soort horror in het Sde Teiman-veldhospitaal.

“ Wat ik voelde toen ik met die patiënten te maken had, is een idee van totale kwetsbaarheid, ” zei een arts die bij Sde Teiman werkte.

“ Als je je voorstelt dat je niet kunt bewegen, niet kunt zien wat er aan de hand is en helemaal naakt bent, dan ben je volledig blootgesteld, ” zei de bron.  “ Ik denk dat dat iets is dat grenst aan, zo niet kruisen aan, psychologische marteling. ”

Een andere klokkenluider zei dat hem was opgedragen medische procedures uit te voeren voor de Palestijnse gevangenen waarvoor hij niet gekwalificeerd was.

“ Er werd mij gevraagd om te leren hoe ik dingen met de patiënten moest doen, door kleine medische procedures uit te voeren die totaal buiten mijn expertise vallen, ” zei hij, eraan toevoegend dat dit vaak zonder anesthesie werd gedaan.

“ Als ze klaagden over pijn, zouden ze paracetamol krijgen, ” zei hij, met een andere naam voor paracetamol.

“ Gewoon daar zijn voelde als medeplichtig aan misbruik. ”

Dezelfde klokkenluider zei ook dat hij getuige was van een amputatie bij een man die verwondingen had opgelopen als gevolg van het constant vastbinden van zijn polsen. Het account kwam overeen met details van een brief geschreven door een arts die werkte Sde Teiman uitgegeven door Ha’aretz in april.

“ Vanaf de eerste dagen van de operatie van de medische instelling tot vandaag heb ik te maken gehad met ernstige ethische dilemma’s, ” zei de briefgericht aan de Israëlische procureur-generaal en zijn ministeries van Volksgezondheid en Defensie, volgens Ha’aretz. “ Meer dan dat, Ik schrijf (deze brief) om u te waarschuwen dat de faciliteiten ’ -operaties niet voldoen aan één sectie van degenen die zich bezighouden met gezondheid in de wet op de opsluiting van onwettige strijders. ”

Een IDF-woordvoerder ontkende de beschuldigingen die Ha’aretz destijds in een schriftelijke verklaring aan CNN had gemeld, te zeggen dat medische procedures zijn uitgevoerd met “ uiterste zorg ” en in overeenstemming met het Israëlische en internationale recht.

De woordvoerder voegde eraan toe dat de handboeien van de gedetineerden plaatsvond in overeenstemming met de procedures, hun gezondheidstoestand en het gevaar dat zij met zich meebrachten,” en dat elke beschuldiging van geweld zou worden onderzocht.

Klokkenluiders zeiden ook dat het medische team werd verteld af te zien van het ondertekenen van medische documenten, wat eerdere rapportage door de rechtengroep Physicians for Human Rights in Israel (PHRI) bevestigde.

De PHRI-rapport vrijgegeven in april gewaarschuwd voor “ een ernstige bezorgdheid dat anonimiteit wordt gebruikt om de mogelijkheid van onderzoeken of klachten over inbreuken op de medische ethiek en professionaliteit te voorkomen. ”

“ Je tekent niets en er is geen verificatie van autoriteit, ” zei dezelfde klokkenluider die zei dat hij niet over de juiste training beschikte voor de behandeling die hem werd gevraagd te geven. “ Het is een paradijs voor stagiaires omdat het is alsof je doet wat je wilt. ”

CNN verzocht ook om commentaar van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid over de aantijgingen in dit rapport. Het ministerie verwees CNN terug naar de IDF.

Verborgen van de buitenwereld

Sde Teiman en andere militaire detentiekampen zijn sinds hun oprichting in het geheim gehuld.Israël heeft herhaaldelijk verzoeken afgewezen om het aantal gedetineerden in de faciliteiten bekend te maken of om de verblijfplaats van gevangenen uit Gaza te onthullen.

Afgelopen woensdag heeft het Israëlische Hooggerechtshof een hoorzitting gehouden naar aanleiding van een verzoekschrift van de Israëlische rechtengroep HaMoked, om de locatie te onthullen van een Palestijnse X-Ray-technicus die in februari werd vastgehouden vanuit het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Gaza. Het was de eerste rechtszitting in zijn soort sinds 7 oktober.

Het hoogste gerechtshof van Israël had eerder schriftelijke stukken van habeas corpus afgewezen die waren ingediend namens tientallen Palestijnen uit Gaza die op onbekende locaties werden vastgehouden.

De verdwijningen “ maken het mogelijk dat de gruweldaden die we hebben gehoord, plaatsvinden, ” zei Tal Steiner, een Israëlische mensenrechtenadvocaat en uitvoerend directeur van het Openbaar Comité tegen foltering in Israël.

“ Mensen die volledig zijn losgekoppeld van de buitenwereld, zijn het meest kwetsbaar voor marteling en mishandeling, zei Steiner in een interview met CNN.

Sat_images_2023.jpg
Sat_images_2024.jpg
Sinds 7 oktober verschenen er meer dan 100 gebouwen, waaronder grote tenten en hangars, in deze gebieden van het Sde Teiman-woestijnkamp. Planet Labs PBC

Satellietbeelden geven meer inzicht in de activiteiten in Sde Teiman en onthullen dat in de maanden sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober meer dan 100 nieuwe structuren, waaronder grote tenten en hangars, zijn gebouwd in het woestijnkamp. Een vergelijking van luchtfoto’s van 10 september 2023 en 1 maart van dit jaar toonde ook een aanzienlijke toename van het aantal voertuigen in de faciliteit, wat wijst op een toename van de activiteit. Satellietbeelden van twee data begin december lieten bouwwerkzaamheden zien.

CNN heeft ook de twee gelekte foto’s geolokaliseerd die de omheining tonen die de groep geblinddoekte mannen in grijze trainingspakken vasthoudt. Het patroon van panelen op het dak kwam overeen met die van een grote hangar die zichtbaar is in satellietbeelden. De structuur, die lijkt op een dierenpen, bevindt zich in het centrale gebied van de Sde Teiman-compound. Het is een oudere structuur gezien onder nieuwe gebouwen die zijn verschenen sinds het begin van de oorlog.

CNN beoordeelde satellietbeelden van twee andere militaire detentiekampen – Ofer- en Anatot-bases op de bezette Westelijke Jordaanoever – en ontdekte sinds 7 oktober geen uitbreiding in het terrein. Verschillende rechtengroepen en juridische experts zeggen dat ze van mening zijn dat Sde Teiman, het dichtst bij Gaza, waarschijnlijk het grootste aantal gedetineerden van de drie militaire detentiekampen huisvest.

“ Ik was er 23 dagen. Drieëntwintig dagen die 100 jaar voelden, zei de 27-jarige Ibrahim Yassine op de dag van zijn vrijlating uit een militair detentiekamp.

Hij lag in een drukke kamer met meer dan een dozijn pas bevrijde mannen – ze zaten nog steeds in de grijze gevangenisuniformen. Sommigen hadden diepe vleeswonden van waaruit de handboeien waren verwijderd.

“ We waren geboeid en geblinddoekt, ” zei een andere man, de 43-jarige Sufyan Abu Salah. “ Vandaag is de eerste dag die ik kan zien. ”

Verscheidene hadden een glazige blik in hun ogen en waren schijnbaar uitgemergeld. Een oudere man ademde door een zuurstofmachine terwijl hij op een brancard lag. Buiten het ziekenhuis omhelsden twee bevrijde mannen van de Palestijnse Rode Halve Maan hun collega’s.

Voor Dr. Al-Ran, zijn hereniging met zijn vrienden was allesbehalve vreugdevol. De ervaring, zei hij, maakte hem een maand lang stom toen hij vocht tegen een emotionele dood van “. ”

“ Het was erg pijnlijk. Toen ik werd vrijgelaten, verwachtten mensen dat ik ze zou missen, om ze te omarmen. Maar er was een gat, zei ” al-Ran. “ De mensen die bij mij waren in de detentiefaciliteit werden mijn familie. Die vriendschappen waren de enige dingen die van ons waren. ”

Vlak voor zijn vrijlating had een medegevangene hem geroepen, zijn stem kwam nauwelijks boven een fluistering uit, zei al-Ran. Hij vroeg de dokter om zijn vrouw en kinderen in Gaza te vinden. “ Hij vroeg me om hen te vertellen dat het beter voor hen is om martelaren te zijn, ” zei al-Ran. “ Het is beter om te sterven dan hier gevangen te worden genomen en vastgehouden. ”

Credits
Uitvoerend producent: Barbara Arvanitidis
Senior onderzoekschrijver: Tamara Qiblawi
Chief correspondent voor wereldwijde aangelegenheden: Matthew Chance
OSINT-verslaggever: Allegra Goodwin
Fotojournalist: Alex Platt
Reporters: Abeer Salman, Ami Kaufman, Kareem Khadder, Mohammad Al Sawalhi en Tareq Al Hilou
Visuele en grafische redacteuren: Carlotta Dotto, Lou Robinson en Mark Oliver
3D-ontwerper: Tom James
Foto-editor: Sarah Tilotta
Video-editors: Mark Baron, Julie Zink en Augusta Anthony
Bewegingsontwerpers: Patrick Gallagher en Yukari Schrickel
Digitale redacteuren: Laura Smith-Spark en Eliza Mackintosh
Executive redacteuren: Dan Wright en Matt Wells

Noot van de redactie: Tamara Qiblawi schreef en rapporteerde vanuit Londen. Matthew Chance, Barbara Arvanitidis en Alex Platt rapporteerden van Sde Teiman; Ami Kaufman en Allegra Goodwin rapporteerden vanuit Londen; Abeer Salman en Kareem Khadder rapporteerden vanuit Jeruzalem; en journalisten Mohammad Al Sawalhi en Tareq Al Hilou rapporteerden vanuit Gaza.

——————————–

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan heeft tijdens een toespraak een kopie van het Handvest van de Verenigde Naties door een versnipperaar gehaald. De opvallende stunt was een protestactie tegen de stemming over het Palestijnse VN-lidmaatschap. Eerder vandaag werd die resolutie met een grote meerderheid goedgekeurd.

Concreet versterkt de resolutie de rol van de Palestijnse gebieden, die tot nu toe enkel waarnemend lid waren, aanzienlijk. Enkele uren voor de stemming maakten de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, al duidelijk dat ze hun vetorecht zouden gebruiken om de procedure te blokkeren.
(bron de Morgen)

 

 

 

 


Beeld REUTERS

De idioot, Gilad Erdan, hield een schandalig maagomkerend betoog waarin hij Palestijnen als zijnde nazi’s beschreef.
Deze vent is net zo gek als Netanyahu en lijkt  hetzelfde doel na te streven namelijk: de uitroeiing van het Palestijnse volk.
Israël is al meer dan 70 jaar bezig de Palestijnen te koeieneren, hun land af te pakken, kinderen te vermoorden, nederzettingen te bouwen waarna settlers zonder enig gevolg Palestijnen kunnen mishandelen en vermoorden waarna hun land wordt ingepikt.
Wanneer ze niet worden gedood komen ze in een detentie aan de Abu Ghraibgevangenis gelijk.
Alles wordt in het werk gesteld om het Palestijnse volk te ontmenselijken, dit zijn nazi praktijken pur sang.

Begrijpelijk dat op enig moment de bom zou barsten en de actie van Hamas plaats zou vinden.
Wat Hamas deed op 7 oktober 2023 valt niet goed te praten maar voor mij wel te begrijpen.
Israël lijkt na WOII de rol van de nazi’s te hebben overgenomen en stelselmatig het Palestijnse volk onderdrukt, vernederd, gefolterd en vermoord.
Israël heeft altijd de mond zo vol wanneer het om antisemitisme draait en gebruikt dat te pas en te onpas als argument maar waarom steekt dat dan nu zo sterk de kop op?
Als argument gebruikt Israël Hamas maar vermoord vrouwen, kinderen, ouderen, journalisten en zelfs ziekenhuizen en hun bedlegerige patiënten.
Massagraven zijn laatstelijk ontdekt.

Zelfs de universiteitsterreinen in de VS lijken een oorlogszone en worden er veldslagen gezien tussen vreedzame studenten die het opnemen voor de Palestijnen en de politie.
De VS heeft in 1948 Israël als staat erkent en dat zou het een staat zijn?
De VS sponsort deze massamoordenaar en dat is wat de generatie van nu de ogen heeft geopend, hoewel de regering de protesten de kop probeert in te drukken verspreidt het zich als een olievlek over heel de wereld.
In mijn optiek heeft Israël Palestina ingepikt en is ze met haar landjepik nooit gestopt.
De grondoorlog en luchtbombardementen die Israël is gestart tegen het Palestijnse volk, ook al zou het gericht zijn tegen Hamas is absoluut buitenproportioneel en Israël ontneemt de Palestijnen elke veiligheid en middel om te overleven.

Israël is botweg gezegd gewoon bezig met genocide.
Allereerst wordt Gaza tot pulp gebombardeerd en wordt de Palestijnen gezegd dat ze naar Raffah moeten vertrekken om veilig te zijn.
Onderweg worden ze daar ook beschoten en gaat het Israëlische leger Raffah platgooien.
Het houdt in, terwijl de Palestijnen verstoken zijn van medische zorg of voedsel, ze nergens meer heen kunnen.

Netanyahu zelf is een sadistische nazi en geen onderdeel van het probleem maar HET probleem.
Doordat Netanyahu zich gesterkt voelt door de steun van de VS heeft hij voor zichzelf het beeld overal mee weg te kunnen komen met wat hij het Palestijnse volk aandoet.
Netanyahu heeft na 7 oktober 2023 eindelijk een argument in handen gekregen om uit te voeren waar hij al jaren op heeft zitten broeden, het verdrijven van het Palestijnse volk.
Netanyahu moet worden opgeruimd tezamen met zijn ultra rechtse genocide kabinet.
Netanyahu is in mijn ogen de enige nazi in het Midden-Oosten!

——————–

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu al 33.900 Palestijnen het leven gekost, oftewel 250 mensen per dag. Het aantal kinderen dat gedood werd, wordt op minstens 14.000 geschat. Meer dan 81.000 Palestijnen raakten gewond.
(bron Unicef)

———————