Hoe waterdicht is de EU?

De spionnen en vazallen van Poetin zijn geïntegreerd in Europese politieke organisaties.

door Stefan Korshak 2 april 2024

Door het Kremlin gefinancierd netwerk van politieke invloed in Europa wordt het schandaal groter, 24 functionarissen genoemd

De politici zouden rechtstreeks hebben geprofiteerd van het promoten van Moskou in de Europese media. Sommige beschuldigden zeggen dat het in werkelijkheid de linkse Europese Big Brother is die populaire rechtse politici probeert te ondermijnen.

Het schandaal over de hybride oorlogsoperaties van het Kremlin ter ondersteuning van nationalistische, eurosceptische platforms over het hele continent breidde zich dinsdag uit, waarbij pro-democratische instanties twee dozijn Europese populistische functionarissen en veertien Europese extreemrechtse politieke partijen bij naam identificeerden als directe begunstigden van Moskou-promotie .

De vermeende Russische agenten zeiden ondertussen dat het een aanval was op de vrijheid van meningsuiting en de democratische principes.

De Oekraïense politicoloog en radicaal-rechtse expert Anton Shekhovtsov, directeur van het Centrum voor Democratische Integriteit, identificeerde in een bericht van 1 april op X (voorheen Twitter) 24 Europese politici die “de Russen besloten te promoten met hun middelen” via het door het Kremlin gefinancierde en Het in Praag gevestigde informatiebureau Voice of Ukraine.

Anton Shekhovtsov

Here’s a list of European politicians who were promoted by the Russians via its recently disclosed front organisation “Voice of Europe” on YouTube, starting from August 2023.

Europese partijen waartoe deze politici behoren, en die door Shekhovtsov zijn geïdentificeerd als profiterend van promotie door de Russische Federatie via het Voice of Ukraine-platform, omvatten het Nederlandse Forum voor Democratie (FvD), het Duitse Alternatief voor Duitsland (AfD), het Belgische Vlaams Belang (VB), De Italiaanse christendemocratie (DC) en Forward Italy (FI), de Kroatische Partij voor de Rechten (HSP), de Slowaakse sociaaldemocratie (SMER), de Tsjechische Trikolara, de Franse National Rally (RN) en de Spaanse VOX.

Afbeelding van InformNapalm/Insight News die dieper ingaat op de door het Kremlin beheerde invloedsnetwerken die berichten versturen via Europese extreemrechtse en populistische informatieplatforms.

Alle door Sjechovtsov genoemde politieke partijen steunen nauwere betrekkingen met Moskou, indien nodig ten koste van Oekraïne, en nationalisme en lokale waarden, in de aanloop naar de Europese eenwording. Veel van de door Sjechovtsov genoemde politici zijn uitgesproken voorstanders van extreemrechtse platforms en onmiddellijke en substantiële Oekraïense concessies aan Rusland.

Het pro-democratische Europese informatieplatform Insight News meldde dinsdag dat de politici die op de lijst van Shekhovtsov stonden allemaal rechtstreeks hadden geprofiteerd van de toegang tot het door het Kremlin gefinancierde Voice of Ukraine-platform en vier hooggeplaatste extreemrechtse politici hadden uitgekozen – in Duitsland, Frankrijk, Slowakije en Servië – als ‘politici die bekend staan ​​om hun pro-Kremlin-agenda’s en het afleggen van pro-Russische uitspraken.’

Agenten van de Russische Federatie hadden, afgezien van het faciliteren van die berichten, ook geprobeerd andere leden van het Europees Parlement om te kopen om pro-Kremlin- propagandaverklaringen af ​​te leggen op het Voice of Ukraine-platform, en werden nu onderzocht door Tsjechische en Belgische wetshandhavers, aldus het Insight-rapport .

Een verklaring van Voice of Ukraine antwoordde maandag: “We worden allemaal op oneerlijke en meedogenloze wijze als Poetinisten besmeurd door de steeds impopulairere globalistische ‘elites’; hun in diskrediet gebrachte lakeien in de leugenachtige, reguliere pers; en door Soros gefinancierde NGO’s. Wij van Voice of Europe zullen ons niet laten intimideren door globalistisch geweld en niet knielen voor deze heksenjacht die doet denken aan de donkerste dagen van het McCarthyisme.”

AfD-lid Petr Bystron, de tweede politicus die door Shekhovtsov en Insight News wordt genoemd als een bewuste of onwetende Kremlin-agent, zei in een verklaring van 1 april aan het informatieplatform Forum for Democracy: “De sluiting van de Voice of Europe is een flagrante aanval op de pers vrijheid die ik ten zeerste veroordeel. Het doel van deze lastercampagne is om oppositiepolitici in verschillende Europese landen schade toe te brengen en kritische journalisten het zwijgen op te leggen. Iedereen die voor vrede staat en tegen de voortzetting van de oorlog in Oekraïne wordt belasterd als een Russische agent… Net als in veel eerdere verkiezingscampagnes proberen de machthebbers zich te verzetten tegen de hoge opiniepeilingen van de oppositie, met behulp van lastercampagnes uitgevoerd met de hulp van de geheime diensten.”

Op 27 maart kondigde de Tsjechische nationale binnenlandse veiligheidsdienst Bezpečnostní Informácien Služba (BIS) aan dat het een door Rusland georganiseerd netwerk had ontdekt dat de verkiezingen voor het Europees Parlement in verschillende Europese landen probeerde te beïnvloeden, waarbij vooral gebruik werd gemaakt van extreemrechtse politici en waar mogelijk anti-Europa werd gepromoot. , pro-Moskou-standpunten in continentale media.

Daaropvolgende verklaringen van hoge Tsjechische functionarissen zeiden dat medewerkers van Voice of Europe steekpenningen betaalden aan individuele Duitse, Franse, Poolse, Belgische, Nederlandse en Hongaarse politici om de komende parlementsverkiezingen in de EU te beïnvloeden.

Kyiv Post, 1 april schermafdruk van een Voice of Europe-rapport over de Nederlandse politicus Thierry Baudet, die ontkent dat iedereen Russische steekpenningen heeft ontvangen om anti-Europa/pro-Kremlin-standpunten te promoten. Hij is oprichter van het extreemrechtse Forum voor Democratie (FvD), een van de veertien politieke partijen die door pro-democratische groeperingen worden genoemd als directe steun van de door het Kremlin gesponsorde media die in Europa actief zijn. Sinds 2017 is hij lid van de Europese Tweede Kamer.

Noch Shekhovtsov noch Insight News verklaarden dat een van de 24 functionarissen die profiteerden van de Voice of Ukraine-promotie betalingen had ontvangen van Kremlin-agenten.

De Poolse Binnenlandse Veiligheidsdienst (ABW) voerde op 27 maart huiszoekingen uit gericht op Russische ‘spionageactiviteiten’ die, via Voice of Europe, probeerden de lidstaten van de Europese Unie en hun instellingen te ondermijnen. Jacek Dobrzyński, woordvoerder van de coördinator van de speciale diensten van de minister, aldus een TVP World Report.

Dobrzyński zei dat het Kremlin Voice of Europe financierde om artikelen, verklaringen, commentaren en interviews te publiceren met een bevooroordeelde, pro-Russische toon over de huidige internationale situatie, inclusief de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De politie in het centrale district Mazovië in Polen heeft 48.500 euro in euro’s en 36.000 dollar in Amerikaanse dollars in beslag genomen, en elektronische apparaten, waaronder mobiele telefoons, zei hij. De invallen volgden op een in januari afgerond onderzoek dat leidde tot aanklachten tegen Poolse burgers wegens spionage namens Rusland, aldus het TVP-rapport .

Volgens de Oekraïense vrijwilligersgroep InformNapalm , die een interactieve kaart heeft samengesteld over de invloedsnetwerken van het Kremlin , is de in Tsjechië geproduceerde inhoud van Voice of Ukraine slechts een klein onderdeel van een grootschalige informatiemanipulatie en hybride oorlogsoperatie van het Kremlin, die erop gericht is de oppositie tegen de Russische staat te ondermijnen. doelstellingen in Europese staten, door de media van die staten te overspoelen met pro-Russische, anti-westerse informatieberichten.

Einde artikel Stefan Korshak.

 

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum

Slava Ukraini