EU-inlichtingendiensten zeggen dat Rusland plannen maakt over het hele continent.

EU-inlichtingendiensten zeggen dat Rusland plannen maakt over het hele continent - FT

EU-inlichtingendiensten zeggen dat Rusland plannen maakt over het hele continent – FT

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland actief sabotageoperaties over het hele continent voorbereidt, waaronder bombardementen, brandstichting en aanvallen op de infrastructuur, rechtstreeks en via frontactoren, zonder zich zorgen te maken dat dit tot burgerslachtoffers zou kunnen leiden.

Dat meldt The Financial Times , zag Ukrinform.

Hoewel Kremlin-agenten een lange geschiedenis van dergelijke operaties hebben – en de afgelopen jaren sporadische aanvallen in Europa hebben uitgevoerd – komen er aanwijzingen voor een agressievere en gecoördineerde inspanning, volgens beoordelingen die door drie Europese landen met de krant zijn gedeeld.

Het risico op door de staat gesponsorde sabotage is aanzienlijk toegenomen, aldus Thomas Haldenwang, hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, die zei dat Rusland zich nu op zijn gemak voelt bij het uitvoeren van operaties op Europees grondgebied met een groot potentieel om schade aan te richten.

Lees ook: ISW: Oekraïense leiders op de gezochte lijst zetten, onderdeel van de Russische Maidan-3 psyop

Een hoge Europese regeringsfunctionaris zei dat er duidelijke en overtuigende Russische misstanden werden gemeld via gecoördineerde en grootschalige NAVO-veiligheidsdiensten, en benadrukte dat het tijd is om het bewustzijn te vergroten en zich te concentreren op de dreiging van Russisch geweld tegen Europa. Op 2 mei bracht de NAVO een verklaring uit waarin zij haar bezorgdheid uitte over de toename van kwaadaardige activiteiten van Rusland op geallieerd grondgebied.

Deze zorgen over de Russische bedoelingen om zijn tegenstanders fysieke schade toe te brengen volgen op een reeks beschuldigingen tegen Rusland van desinformatiecampagnes en cyberaanvallen.

Een van de inlichtingenfunctionarissen zei dat de sabotage-inspanningen van Moskou niet los van andere operaties moeten worden gezien, en merkte op dat de toegenomen activiteit de intentie van Rusland weerspiegelt om op alle gebieden maximale druk uit te oefenen. Volgens de bron voelt Poetin zich nu gesterkt en zal hij proberen de scheidslijnen in Europa zoveel mogelijk te verleggen – door middel van desinformatie, sabotage of cyberaanvallen.

Lees ook: Rusland achter de explosies in munitiedepots in Tsjechië in 2014 – politie

De toename van de agressie van de kant van de Russische inlichtingendienst weerspiegelt volgens de inlichtingendienst ook de intentie van Russische spionnen om voor zichzelf op te komen na de ernstigste mislukking sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

In de weken na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland zijn ruim zeshonderd Russische spionnen die onder diplomatieke dekking in Europa opereren, verdreven, wat een ernstige klap toebracht aan het continentbrede netwerk van menselijke hulpbronnen van het Kremlin.

In zijn recente rapport schreef RUSI dat Rusland zich heeft ingespannen om zijn aanwezigheid in Europa te herstellen, waarbij hij vaak gebruikmaakt van proxy’s, waaronder leden van de Russische diaspora, maar ook van georganiseerde misdaadgroepen waarmee het Kremlin al lang banden heeft.

In verband met de intensivering van de Russische operaties zijn de binnenlandse veiligheidsdiensten in verhoogde staat van paraatheid, schrijft de publicatie.

Zoals Ukrinform eerder meldde, heeft de Noorse inlichtingendienst (PST) onlangs verschillende Russische agenten ontmaskerd die in West-Noorwegen opereren.

Ondertussen zei Groot-Brittannië dat de criminele acties gepleegd door Russische spionnen in het land zorgen baren bij de Britse regering.

(artikel )

—————————–

Europa en de NAVO landen zijn wat de Russische spionage en sabotage plannen betreft nog steeds niet ontwaakt.
Het lijkt volgens de berichten van de veiligheidsdiensten serieus te nemen dat alle Russen die in onze landen verblijven geenszins brave vluchtelingen dan wel inwoners of zakenlieden zijn.
Ze zijn een potentieel gevaar voor onze samenleving en dienen op zijn minst het land uitgezet te worden.
Velen van hen zijn sleepers op de hand van Poetin en kunnen op gezette tijden worden ingezet als wapen tegen onze samenleving en economie.
Omdat het risico op sabotage en spionage, of dit nu via hackpraktijken wordt uitgevoerd of door middel van fysiek geweld zoals we in Duitsland zien, serieus genomen moet worden lijkt het schoonvegen van de Zuidas een goed startpunt te zijn.
We moeten in kaart hebben waar in het land zich Russen ophouden en hierop onmiddellijk actie ondernemen.

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini