Einde van de vliegende rat in zicht door roofvogels?

Roofvogels zijn natuurlijk altijd al aanwezig geweest in ons land en totdat de jacht en zware landbouwgiffen als DDT bijna een einde aan de populatie maakten, waren ze een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem!

Feit dat de houders van de rat onder de vogels oftewel de postduif – u weet wel, zo´n beest dat uw dak, tuin en auto onder schijt – nu moord en brand schreeuwen, haalde het nieuws vandaag. Deze gevederde vriend laat enorme stinkende stronthopen in dakgoten achter en is een vliegende kweekvijver van ongedierte en bacteriën.
Het beest is trouwens een door de mens gekweekte variëteit en er is derhalve niet veel natuurlijks aan en dus kan het recht op bestaan in twijfel worden getrokken in vergelijk tot roofvogels. Postduiven veroorzaken zeer veel meer overlast.

Deze zogenaamde duivenmelkers hebben nu bij de tweede kamer geklaagd over het feit dat een wilde roofvogel, te weten de slechtvalk, hun kapitaal opeet door als er weer eens een vlucht de woonwijk terroriseert een exemplaar uit de lucht te plukken. Saillant detail was dat mijn irritatie werd gewekt door de opmerking van de duivenmelker in het journaal die zei dat de slechtvalk hier niet thuis hoort. De slechtvalk is gewoon een inheemse vogel die door vergiftiging en afschot bijna werd uitgeroeid in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Ik zou willen zeggen, had beter opgelet op school!
U zult wel begrijpen, ik ben zeker geen fan van postduiven.
En de slechtvalk moet toch ook eten, niet waar? Waarom dan geen vadsige duif?

Als een duif niet presteert wordt hem door de eigenaar zelf de nek omgedraaid, dus van dierenliefde is duidelijk ook weinig sprake, het gaat hier naar mijn smaak puur om eigen gewin!

Uit cijfers blijkt echter dat slechts 15% van deze vliegende ratten wordt verorberd door een roofvogel. Het grootste deel van de jammerlijke ondergang komt voort uit hoogspanningsmasten, windmolens, pas gewassen ruiten en natuurlijk uitputting, meestal te verwijten aan de hoeders van deze schijtmachines zelve.

Ik kan me zo voorstellen dat er liefhebbers van deze fladderende viezeriken zijn. Maar om nu de pracht van de slechtvalk of eender welke andere roofvogel dan ook – die met de hulp van mensen terugkeert na bijna uitgestorven te zijn geweest – nu de zwarte piet toe te spelen, vind ik te ver gaan.
Er zijn hier en daar wat nestkasten opgehangen om de populatie van roofvogels en uilen op peil te krijgen, en dat is een goed ding!
Langzamerhand komt de door de mens verstoorde voedselketen en het ecosysteem weer in balans.
Kijk naar de insecten en bijen die we bijna niet meer hebben. Allemaal onderdeel van het ecosysteem. De mens roeit alles uit wat hem niet zint. Alleen bij de mens zelf duurt het wat langer, maar dat gaat ook nog wel lukken.

Dit is typisch voor de mens, alles uitroeien wat ook maar enigszins de geur van bedreiging zou kunnen hebben voor de centjes. Gelijk de wolf!
Praktisch uitgeroeid maar wederom in opmars. De wolf is echter van vroeger uit altijd in Nederland aanwezig geweest maar verdwenen tussen 1800 en 1900.
Nu is de wolf aan een opmars bezig en in plaats van dat dat wordt toegejuicht, zoals het eigenlijk zou moeten zijn, gaan er weer kreten op dat hij moet worden afgeschoten.
De schapenhouders staan weer voorop in de vechtlinie. Ik zou zeggen: bouw een hek zoals het hoort en bind geen kat op het spek! Als een wolf er niet bij kan zoekt hij echt wel iets anders dan een sappige lamsbout.
Maar ga geen dier dat deel uit hoort te maken van de natuur verketteren en veroordelen om zijn karakteristieke eigenschappen omdat hij een volgevreten vrij rondlopend schaap om zeep helpt.
Dat is de natuur van het beest en hij was en hopelijk wordt weer onderdeel van het ecosysteem zoals het hoort. De wolf, de slechtvalk, evenals de buizerd, hebben evenveel rechten van bestaan en we moeten er trots op zijn dat we ze nog, of beter, weer hebben.

Hetzelfde geldt voor de vliegende rattenmelkers: hou die beesten in een kooi en laat ze niet op mijn auto, in mijn tuin of op mijn dak schijten en je kunt er van blijven genieten. Het is nog altijd beter dat een slechtvalk er ééntje pakt dan een schot hagel, want dan ligt meteen de hele club op het plaveisel.