De mensenrechtenschendingen door fascistische russische nazi’s.

Huid en botten – Verslagen van het Russische detentiecentrum Vyazemskoye-2

Fysiek en moreel gebroken – familieleden van twee overleden Oekraïense krijgsgevangenen (POW) en een teruggekeerde krijgsgevangene beschreven de weerzinwekkende omstandigheden in het Russische Vyazemskoye Detention Center-2.

Huid en botten - Verslagen van het Russische detentiecentrum Vyazemskoye-2

Vergelijking van Oleksandr Hrytsiuk voor gevangenneming (links) en zijn overleden lichaam na Russische gevangenschap (rechts). Foto: Twitter/Special Kherson Cat

Net als veel andere gevangenenkampen staat dit centrum nu ook bekend om zijn uiterst onmenselijke behandeling van Oekraïense krijgsgevangenen – waaronder de Oekraïense soldaat Oleksandr Hrytsiuk, wiens lichaam vel over been thuiskwam, met als officiële doodsoorzaak eenvoudigweg “tuberculose” – een diagnose die door de Russische autoriteiten is ondertekend en, volgens de vrouw van de overledene, door de Oekraïense zijde is aanvaard. Zoals het Oekraïense onderzoeksbureau Texty meldde, staat de zaak van Hrytsiuk niet op zichzelf en is de weerzinwekkende behandeling van Oekraïense krijgsgevangenen een oorlogsmisdaad die in heel Rusland plaatsvindt. Texty publiceerde drie verhalen van krijgsgevangenen die werden vastgehouden in het Vyazemskoye Detention Center-2 – nu gerund door gevangenispersoneel naast lokale gedetineerden – die zowel de Russische wreedheden benadrukten als hoe bureaucratie in Oekraïne het nastreven van gerechtigheid voor degenen die in leven waren om de verhalen te vertellen, zou kunnen hebben belemmerd.
Oleksandr Hrytsiuk

Hrytsiuk kwam uit Kivertsi in de regio Volyn, in het westen van Oekraïne. Hij werd in april 2022 gevangen genomen in de buurt van Novobakhmutivka in de regio Donetsk en zijn lichaam – onherkenbaar met gekrompen huid en botten – werd in januari van dit jaar teruggebracht naar Oekraïne, na meer dan een jaar gevangenschap. Hij was een lange man van 180 cm en in goede lichamelijke gezondheid, zei zijn vrouw Oksana, maar het lichaam dat ze zag woog 55 kg – slechts een derde vergeleken met toen ze hem voor het laatst zag.”Wat er van hem overbleef, waren alleen botten en huid. Zijn hoofd was helemaal gekneusd, zijn neus was scheef en zijn wijsvingers hadden geen nagels. Of ze eruit zijn gerukt of vernield, weet ik niet. Er waren tekenen van marteling over zijn hele lichaam,” vertelde ze aan Texty.
Volgens partijdige rapporten plaatsten de Russen het Tor-M2-complex van $ 25 miljoen direct boven het strand in het bezette Sebastopol, waardoor de lokale bevolking in gevaar kwam.

Later vertelden vrijgelaten krijgsgevangenen haar ook hoe Hrytsiuk werd gemarteld terwijl hij in Russische gevangenschap zat, waar hij op brute wijze werd geslagen “omdat hij lang en statig was, uit het westen van Oekraïne kwam en geen Russisch wilde spreken.”

“Ze noemden hem een banderite en zeiden dat alle banderisten moesten worden gedood en in stukken gehakt […] Ze kregen nauwelijks te eten. Op een keer was er een feestdag en renden er honden op de binnenplaats van de gevangenis, dus de bewakers verzamelden overgebleven hondenvoer, voegden er hondenhaar aan toe en gaven het aan hen als voedsel, “zei ze.

Voordat ze het lichaam ging identificeren, liet een vertegenwoordiger van de Oekraïense commissaris voor de mensenrechten haar in december 2023 weten dat het mogelijk was om dingen en een brief naar Hrytsiuk te sturen, wat ze deed.

Hrytsiuk stierf echter waarschijnlijk vóór de veronderstelde correspondentie die door Oekraïense functionarissen werd voorgesteld, op basis van zijn overlijdensakte en verslagen van zijn medegevangenen.

Oksana betwistte ook de opgegeven doodsoorzaak.

“Ik begrijp niet waarom onze kant in wezen het Russische standpunt accepteert en de doodsoorzaken eenvoudigweg toeschrijft aan ziekte. Als je alleen al naar hem kijkt, is het duidelijk dat hij werd gemarteld. Er zijn alleen botten en huid. Gezien dit alles zeiden we dat we het er niet mee eens waren en dat we zo’n overlijdensakte niet zouden accepteren”, zei ze.

“In Kivertsi wilden ze een gedenkplaat plaatsen en zeiden: ‘We zullen schrijven dat je man in gevangenschap is gestorven.’ En ik zei tegen hen: ‘Het is beter om helemaal niets te plaatsen. Mijn man is niet gestorven, hij is gedood terwijl hij zijn vaderland verdedigde.'”


Vitalii Klochenko

Vitalii Klochenko kwam uit Voznesensk in de regio Mykolaiv. Hij diende als mitrailleurschutter bij de 36e Mariniersbrigade en werd in april 2022 gevangengenomen. Zijn lichaam werd in april van dit jaar teruggebracht naar Oekraïne.

Zijn vrouw, ook Oksana genaamd, zei dat Klochenko tuberculose had opgelopen tijdens Russische gevangenschap – mogelijk een opzettelijke zet van gevangenisbewakers, en zijn medegevangenen vertelden haar later over de martelingen die ze hadden doorstaan.

“Ze kregen hetzelfde voer als varkens en slechts twee lepels. Ze werden zwaar geslagen. Als iemand viel en het bewustzijn verloor, plaatsten ze een schok in hun oor om ze te reanimeren en gingen dan verder.

Oleksandr Hrytsiuk (links) en Vitalii Klochenko (midden) voor hun gevangenneming, en Oleksii Kretsu (rechts) bij zijn gevangenneming door Russische troepen. Foto: Twitter/Special Kherson Cat

“Hoe kan iemand niet ziek worden na zo’n behandeling? Bovendien zeiden de jongens dat ze opzettelijk een persoon met tuberculose in de cel konden stoppen om anderen te besmetten”, vertelde ze aan Texty. Ze klaagde ook over ontoereikende processen van Oekraïense zijde toen het lichaam arriveerde, waar ze het pas een maand na aankomst kon zien – tegen die tijd was een deel ervan ook ontbonden als gevolg van onjuiste opslag. “De lichamen lagen niet in koelkasten, maar lagen gewoon in het mortuarium in de zakken waarin ze waren binnengebracht. Toen we de zak openden, was er gedeeltelijk gewoon brij. De stank was verschrikkelijk. “Ik kwam erachter dat het lichaam van Vitalii op 15 maart was teruggebracht naar Oekraïne, maar ik werd pas op 17 april op de hoogte gebracht. Zijn naam stond echter op de lijkzak geschreven. Ik vroeg waarom ze de familie niet onmiddellijk belden toen het lichaam in Oekraïne aankwam, maar een maand wachtten. Ze antwoordden dat er veel lichamen waren aangekomen. “Toen we eenmaal aan de beurt waren, hebben ze ons op de hoogte gebracht. Maar hadden ze het lichaam niet goed kunnen opbergen?” zei ze.

Oleksii Kretsu

Oleksii Kretsu, ook afkomstig uit de regio Mykolaiv, diende als grenswacht en werd gevangen genomen in de regio Loehansk. Hij ondergaat nu een therapie voor tuberculose en hepatitis B die hij in Russische gevangenschap heeft opgelopen.Hij vertelde Texty ook over zijn ervaring onder Russische gevangenneming en gaf meer informatie over de dood van Hrytsiuk en Klochenko.Volgens Kretsu was de dood van Hrytsiuk de eerste dood die hij op de locatie had gezien, en hij stierf waarschijnlijk terwijl hij in december in gevangenschap was in het detentiecentrum, niet in het ziekenhuis zoals was aangegeven.”Een van de veroordeelden die in de huishouding werkte, zei tegen de bewaker: ‘Baas, ik ben bang om daar naar binnen te gaan. ‘ Waarop hij antwoordde: ‘Je bent bang voor de levenden, niets te vrezen van de doden'”, herinnerde Kretsu zich.”Ongeveer 5-6 uur daarvoor zagen we een van de bewakers de isoleercel naderen waar Hrytsiuk werd vastgehouden, bezorgd zeggend dat ze hem goed eten zouden brengen. Aan de toon was duidelijk te zien dat Hrytsiuk al in kritieke toestand verkeerde.”’s Morgens hoorden we de dokter zeggen dat we de achternaam Hrytsiuk of Hrytsiv moesten opschrijven,” zei hij.Wat Klochenko betreft, Kretsu noemde hem een “man met karakter”, waarbij de Russen “hem fysiek vermoordden” omdat ze hem mentaal niet konden breken.”Ik heb tijd met hem doorgebracht in de cel van, laten ik zeggen precies, van april 2022 tot 27 januari 2023. Hij was een gezonde jongen, fysiek ontwikkeld, agressief naar alles, met zijn onverzettelijke standpunt.”Ongeveer drie maanden later, toen we naar de eerste verdieping werden overgebracht naar de koudste cel, zoals tuberculosepatiënten, hoorden we hoe hij naar het badhuis werd geleid en dat hij mank liep. Ze zeiden voortdurend tegen hem: ‘Klochenko, schiet op, mank.’ Ik begrijp dat dit het resultaat was van ondervragingen”, zei hij.Kretsu beschreef ook de vormen van marteling die hij onderging en waarvan hij getuige was onder Russische gevangenschap, inclusief maar niet beperkt tot uithongering, slaaponthouding, eenzame opsluiting van een jaar en collectieve bestraffing.

Het volledige onderzoek van Texty is beschikbaar in zowel het Engels als het Oekraïens.

—————————-

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini