De eindeloze zelfverrijking van Poetin.

ADVIES: Veranderingen in de Russische regering: meer corruptie en nepotisme

Poetin zegt dat hij de corruptie wil terugdringen om de militaire effectiviteit te vergroten, maar hij sluist de opbrengsten in werkelijkheid naar hemzelf en zijn trawanten terwijl hij de voorkeur geeft aan een eindeloze – en winstgevende – oorlog.

Veranderingen in de Russische regering: meer corruptie en nepotisme

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet militaire leiders in Moskou op 15 mei 2024. Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

De analyse van Vladimir Milov begint met de feitelijke doelstellingen van Poetin. Hij is een kleptocraat en een dictator en heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan enige opvolging. Hij is niet geïnteresseerd in het terugdringen van de corruptie, maar hij wil de vruchten ervan naar hem en zijn handlangers sturen. Sinds 2004 leven Poetin en zijn handlangers Gennady Timchenko, Arkady en Boris Rotenberg, en Yuri Kovalchuk van Gazprom-geld. Mijn overleden vriend Boris Nemtsov en Milov schatten dat ze in de vier jaar 2004-2007 in totaal 60 miljard dollar hebben verduisterd, voornamelijk door openbare aanbestedingen zonder bod en het strippen van activa. Hun onthulling deed de Russische aandelenmarkt in 2008 zinken.

Uit een uitstekende analyse van de Sberbank uit 2018 bleek dat de Poetin-groep Gazprom bleef aftappen van ongeveer 15 miljard dollar per jaar. Maar Poetin heeft een einde gemaakt aan dat gedoe op basis van te dure exporten naar Europa, door de gasexport van Gazprom naar Europa terug te brengen van 153 miljard kubieke meter in 2021 naar slechts 30 miljard kubieke meter in 2023. Als gevolg daarvan heeft Gazprom een ​​nettoverlies geleden van 6,8 miljard dollar aan gas. 2023. Het hele Poetin-diefstalplan is plotseling beëindigd. Wat zal Poetin nu stelen?

Milov biedt het voor de hand liggende antwoord: wapenaankoop. Op zaterdag 11 mei ontving Poetin in de jaren tachtig in Dresden zijn oude vriend van de KGB, Sergei Chemezov, die hij tot CEO heeft benoemd van het allesdominante staatswapenbedrijf Rostec. Chemezov arriveerde met zijn bedreven, oude minister Denis Manturov, die de volgende dag werd gepromoveerd tot eerste vicepremier voor de economie. Merk op dat premier Michail Mishustin niet was uitgenodigd voor deze belangrijke bijeenkomst.
Milov legt uit dat 70 procent van de uitgaven van het ministerie van Defensie bestaat uit wapenaankoop, waarvan de helft wordt gecontroleerd door de niet-transparante reus Rostec; 20 procent bestaat uit salarissen, met een maximum van 10 procent voor discretionaire uitgaven. De Russische militaire uitgaven zijn omhooggeschoten. Officieel bedragen ze 120 miljard dollar, maar 30 procent van de Russische begrotingsuitgaven zijn geclassificeerd, dus Martin Kragh heeft vastgesteld dat ze waarschijnlijk niet 7 procent van het bbp maar 10 procent van het bbp bedragen, ongeveer 160 miljard dollar. Niets in Rusland is geheimer dan de aanschaf van wapens, waardoor de Poetin-kring groot geld kan winnen. Vermoedelijk zal Poetin de wapenaankoop Gazprom laten vervangen voor zijn persoonlijke verrijking.

Het lijkt erop dat Poetin voorheen niet alles te maken had met de wapenaankoop, dus vereiste zijn nieuwe zakelijke oriëntatie een wisseling van de wacht bij het Ministerie van Defensie om de ongewenste diefstal van de voormalige minister van Defensie Sergej Sjoigu in te dammen. Navalny’s Anti-Corruption Foundation maakte één uitstekende film over de verbluffende corruptie van Shoigu en een andere over zijn flagrant corrupte plaatsvervanger Timur Ivanov. Het lijkt erop dat de FSB de hoogste militaire kaders wil opruimen die meer hebben gestolen dan de bedoeling was.

Ik kende de nieuwe Russische minister van Defensie Andrei Belousov vrij goed in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000. Hij behoorde tot de kring van liberale economen rond wijlen Pofessor Yevgeny Yasin aan de Hogere School voor Economie, waartoe ook Elvira Nabiullina behoorde, maar hij was altijd de meest Sovjet onder hen, hoewel zachtaardig, voorzichtig en hoffelijk, en zich concentreerde op politiek neutrale voorspellingen. . Ik kende ook zijn vader Rem (=Revolutie+Engels+Marx) Belousov, een conservatieve marxistische leninistische hoogleraar economie aan de Academie van Wetenschappen, en Andrei was een zeer loyale zoon.

Belousov is geen sterke man. Het is ondenkbaar dat de zachte Belousov, die geen leidinggevende ervaring heeft, op 65-jarige leeftijd het enorme, corrupte ministerie van Defensie zou opruimen. De economische opvattingen van Belousov passen vermoedelijk bij Poetin, omdat hij voorstander is van gecentraliseerde staatsplanning, staatseigendom en hoge belastingen, terwijl hij een hekel heeft aan oligarchen. Maar bovenal is Belousov loyaal aan de bestaande macht, dat wil zeggen Poetin. Hij zou er met de steun van Poetin in kunnen slagen de Russische belastingen te verhogen.

Generaal Valery Gerasimov, al jarenlang chef van de generale staf, zal waarschijnlijk het bevel over de oorlog blijven voeren op zijn oude, incompetente Sovjet-manier. Zijn middelmatigheid past wellicht bij Poetin. Hij slaagt erin de Russische nederlaag, maar ook de Russische overwinning, af te wenden, waardoor Poetin zijn gewenste eeuwige oorlog kan voortzetten ten behoeve van zijn binnenlandse repressie. Hoeveel Russen er sneuvelen en hoeveel de oorlog Rusland kost, is voor Poetin nauwelijks van belang zolang de Russen niet tegen hem in opstand komen.

Het grote probleem dat de meesten over het hoofd hebben gezien, is dat Poetin kiest voor meer nepotisme. Milov en Meduza hebben het gezien. Poetin wil geen opvolger, maar concurrerende nepotistische kampen die elkaar controleren. Zijn premier Michail Mishustin blijft aan, maar zijn bevoegdheden zijn beperkt. In plaats daarvan zijn verschillende nepotistische groepen opgestaan ​​ten koste van de meritocratie.

Chemezov en Manturov hebben wat macht verworven. Nikolaj Patroesjev werd ontslagen als minister van Nationale Veiligheid, maar zijn zoon Dmitry werd gepromoveerd tot vice-premier en kreeg twee van zijn volk tot ministers benoemd.

De machtige broers Yuri en Michail Kovalchuk controleren Rosatom, de meeste televisie en een groot deel van het Russische bankwezen. Hun belangrijkste politicus, voormalig premier Sergei Kirienko, blijft het eerste plaatsvervangend hoofd van de presidentiële regering, en zijn team is uitgebreid met de nieuwe minister van Industrie en Handel Anton Alikhanov en Yuri Kovalchuks zoon Boris als voorzitter van de Rekenkamer.

De gebroeders Rotenberg hebben de minister van Transport Roman Starovoyt. De sappigste nieuwe benoeming is minister van Energie Sergei Tsivilev, die getrouwd is met de ambitieuze Anna Poetina, dochter van Poetins neef.

Geen enkele clan heeft een knipoog van Poetin gekregen, maar alle Poetin-handlangers, met uitzondering van de belangrijkste gasoligarch Gennady Timchenko, hebben meer vertegenwoordiging in de regering gekregen. Deze regering lijkt te zijn gevormd om nepotisme en corruptie te bevorderen.

De belangrijkste ontwikkeling zou kunnen zijn dat Poetin zijn belangrijkste verduistering verlegt van Gazprom naar wapenaankopen en vermoedelijk naar andere delen van de staat, zoals de bouwsector. Het leiderschap van het Russische ministerie van Defensie zal onder Belousov waarschijnlijk verder worden verzwakt en het Russische leger kan zelfs nog disfunctioneler worden.

Poetin heeft de concurrentie tussen verschillende groepen binnen het regime versterkt, zodat niemand hem kan bedreigen, waardoor hij zich steeds meer schuldig maakt aan corruptie en nepotisme. Poetin heeft al bewezen dat het hem niets kan schelen hoe het leven of de welvaart van de Russen is. Nu suggereert hij dat hij meer geïnteresseerd is in een langdurige oorlog dan in een overwinning.

(verslag voor Kyiv Post)

————————–

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini