Daarom moeten we Oekraïne maximaal steunen!

Als we Oekraïne niet zouden blijven steunen en die fascistische sadist in Moskou zou winnen dan kunnen we dit soort onmensen aan onze Europese poorten gaan verwachten.
Monsters als Poetin, Medvedev en Peskov moeten voorgoed worden uitgeschakeld.

Drie Russische soldaten beschuldigd van het neersteken en opblazen van het lichaam van een vrouw uit de oblast Loehansk staan terecht in Rusland

VRIJDAG 31 MEI 2024, 17:56
Drie Russische soldaten beschuldigd van het neersteken en opblazen van het lichaam van een vrouw uit de oblast Loehansk staan terecht in Rusland
VALENTYNA DAVRONOVA EN SENIOR LUITENANT AYDIN ZHAMIDULOV, DIE ERVAN WORDT VERDACHT HAAR TE HEBBEN VERMOORD. FOTO: BBC NEWS RUSSISCH

Een militaire rechtbank in de Russische stad Rostov aan de Don zal drie Russische soldaten berechten die beschuldigd worden van het ontvoeren en vermoorden van een vrouw uit de oblast Loehansk. Ze werd neergestoken en vervolgens werd haar lichaam opgeblazen in een poging de misdaad te verdoezelen.

Bron: BBC News Russisch

Details: De vermoorde vrouw was de 23-jarige Valentyna Davronova, uit een dorp in het district Novoaidar (oblast Loehansk). Het stond onder Oekraïense controle vóór de grootschalige Russische invasie.

Het onderzoek suggereert dat luitenant Aydin Zhamidulov en zijn ondergeschikten het meisje eerst op zijn bevel met een mes hebben gestoken, waarna ze haar lichaam hebben opgeblazen in een poging de misdaad te verbergen.

Het mediakanaal nam met succes contact op met Tetiana Davronova, de moeder van de overledene, en interviewde haar over haar dochter en de details rond de zaak.

De zaken van drie militairen zijn voor de rechter gebracht. Een ander overleed in de zomer van 2023 onder onduidelijke omstandigheden.

Valentyna trad in 2018 toe tot de strijdkrachten van Oekraïne, onmiddellijk nadat ze meerderjarig was geworden. Datzelfde jaar werd ze zwanger, ging ze met zwangerschapsverlof en beviel ze van een dochter. Ze nam in 2021 ontslag bij de strijdkrachten.

De regio werd begin maart 2022 ingenomen door Russische troepen. Toen de Russen het gebied eenmaal hadden bezet, ging Davronova “door de FSB-ondervragingen en alle detectoren”, zei haar moeder.

De Russen hielden Valentyna voor het eerst vast op 11 maart 2022. Ze werd kort daarna vrijgelaten, maar werd meer dan eens vastgehouden en gecontroleerd.

Valentyna vierde op de avond van 13 januari 2023 het oude nieuwjaar (een informele orthodoxe feestdag die het nieuwe jaar viert volgens de Juliaanse kalender) met een vriend in de nederzetting Shchastia toen ze een telefoontje kreeg van een Russische militair die ze kende en die erop stond dat ze naar Loehansk zou komen naar het Raduha-café.

Daarna nam de vrouw geen contact meer op en drie dagen later wendde haar moeder zich tot de lokale politie. De vrouw zei dat ze ervan uitgingen dat haar dochter “ergens aan het drinken was”. Ze accepteerden formeel haar verklaring van verdwijning, maar “wuifden” later al haar vragen weg.

Vervolgens wendde Valentyna’s moeder zich tot de zogenaamde afdeling van de onderzoekscommissie in Loehansk, waar een zaak werd gestart.

Al snel hield het onderzoek de volgende Russische militairen aan: senior luitenant Aydin Zhamidulov, een pelotonscommandant van de luchtlandingstroepen, Alexei Dorozhkin, een soldaat die diende als senior luchtlandingstroepenverkenner (hij werd minder dan twee weken voor de moord op de vrouw opgeroepen), en sergeant Roman Pleshcheev, een commandant van een gevechtsvoertuig van een verkenningspeloton.

De vierde Rus, met de nom de guerre Bugor, werd naar verluidt ook gearresteerd, maar later onder onduidelijke omstandigheden dood aangetroffen. Dit was waarschijnlijk Nikolai Gorshkov, een schutter van een luchtaanvalspeloton die op 1 juni 2023 sneuvelde.

De gearresteerde soldaten legden de verblijfplaats van het lichaam van de vrouw uit.

Volgens Russische media werd Valentyna op de avond van 13 januari 2023 uit café Raduha gehaald en achter in een vrachtwagen van KamAZ geplaatst. “De officier bond haar handen vast met tape. De senior luitenant instrueerde Alexei Dorozhkin, die hen vergezelde, om Valentyna’s ogen te bedekken, wat hij deed.

Tegelijkertijd informeerde Zhamidulov zijn ondergeschikten dat Valentyna in het Oekraïense leger diende en naar verluidt inlichtingen verzamelde in het belang van de strijdkrachten.

Valentyna werd naar een soldatensauna gebracht, waar “Zhamidulov haar ongeveer twee dozijn keer op verschillende plaatsen van haar lichaam stak. Sergeant Roman Pleshcheev, commandant van het gevechtsvoertuig van het verkenningspeloton, betrad rond deze tijd de sauna. Zhamidulov zei hem dat hij het slachtoffer moest afmaken. Roman Pleshcheev sloeg Valentyna Davronova met zijn mes in de linkerschouder en het rechterbeen, omdat hij niet wilde dat ze zou sterven, maar bang was voor de toorn van de senior luitenant. Om 0:20 kwam Alexey Dorozhkin de sauna binnen en Aydin Zhamidulov zei hem dat hij moest afmaken waar hij aan begonnen was. Roman Pleshcheev verliet de kamer en Alexei Dorozhkin stak het slachtoffer dodelijk in het hart.

Zhamidolov zorgde ervoor dat de vrouw dood was en “instrueerde zijn ondergeschikten om het lichaam buiten het tijdelijke inzetgebied te vervoeren en het op te blazen met drie F-1-granaten, zodat de overledene en de oorzaak van haar dood niet konden worden geïdentificeerd.”

De eerste rechtszitting in de rechtszaak is gepland voor 5 juni 2024. De zaak van Roman Pleshcheev zal onafhankelijk worden behandeld.

Volgens mediabronnen is Zhamidulov 28 jaar oud, komt hij uit Kazachstan, woont hij in de oblast Pskov en werkte hij voorheen als lasser. In januari 2022 tekende hij een contract met het ministerie van Defensie van de Russische Federatie en nam hij als senior luitenant het bevel over een parachutistenpeloton van het luchtlandingsregiment van de 76th Airborne Division op zich.

In november 2022 bracht het officiële kanaal van het Russische ministerie van Defensie een video uit waarin Zhamidolov zijn eigen poëzie voordroeg die was gewijd aan de leden van de zogenaamde “speciale militaire operatie” (zoals de Russen de oorlog in Oekraïne noemen). “Moeilijke tijden creëren helden, en helden creëren nieuwe poëzie”, verklaarde hij in het gedicht. De media zeiden dat hij twee dochters had. Het bericht moet nog worden verwijderd van het kanaal van het Russische ministerie van Defensie.

————————–

Lex talionis
in hostem omnia vici

Si vis pacem, para bellum
Slava Ukraini