Busje komt zooooo!

Vandaag maakte de politie met luid tromgeroffel op het journaal bekend dat er tegenwoordig per luxe touringcar gespoord wordt naar appende of bellende vrachtwagenchauffeurs.

Omdat de chauffeurs in kwestie meestal hun telefoon op hun been hebben liggen is het gedrag ten tijde van delicten niet te verifiëren vanuit de Volkswagentjes of Volvootjes waarmee de colonne dienstkloppers normaliter bonnetjes probeert samen te harken.
Vanuit een luxe touringcar gaat dat veel beter, boterhammetje in de snavel en turen maar.

De types die zich in de bus verschanst hadden vond ik bij het zien ervan redelijk twijfelachtig. Een aantal zwaarlijvige types in sjofele kleding, nou ja.
Als dit agenten zijn lijkt mij enige training op zijn plaats. Laat ze gaan lopen en laat het zitten over aan afgetrainde types, wanneer voorhanden! Die hebben het minder nodig, en dit geheel gaf toch een wat droevig beeld.

Maar goed, 247 was de score van vandaag. Dus de opbrengst is 247 X € 239 = € 59033,- , not bad for a day´s work.

Nu, schrijver zelve zit zelf veel op de weg en het is vaak inderdaad nogal beangstigend wanneer je weer zo´n asfaltreus wilt inhalen terwijl deze weer eens van die vervaarlijk slingerende bewegingen maakt.
Het zal dan ook zeer waarschijnlijk  niet door niesbuien van de chauffeurs komen dat er nogal eens achterop een file gereden wordt, met ontstellende gevolgen.

Dus in die zin ben ik er zeker voor dat deze plaveiselcriminelen van de weg getrokken worden en dat de boetes flink verhoogd dienen te worden!
€ 239,- is toch een schijntje, wanneer afgezet tegen het leed dat veroorzaakt zou kunnen worden.

Ik zou iedereen willen uitnodigen om eens bij een rotonde met veel verkeer en trage doorstroming te gaan posten. Je zult kunnen constateren dat acht van de tien bestuurders met hun telefoon of, erger nog, tablet bezig zijn. Hier wordt maar bitter weinig op geacteerd evenals op de fietsers en brommers of pizzakoeriers.
Zelf heb ik ooit met een bestelbus onderweg naar Utrecht bijna twintig minuten achter een automobilist gereden die de krant zat te lezen op zijn stuur. Ik herinner mij niet of deze ooit nog is aangehouden en of hij ongeschonden zijn bestemming heeft bereikt.

Ik ben dan ook van mening dat het voor iedere weggebruiker zou moeten gelden! Of je nu een vrachtwagen, een personenauto, een brommer of fiets dan wel een kinderwagen bestuurt, maakt niet uit! Je bent een gevaar op de weg voor anderen. Hou je ogen op de weg!
Als je jezelf zo graag in gevaar wilt brengen ga je maar appen en bellen op de rand van een wolkenkrabber, maar laat een ander er buiten.

Nu ik het daar toch over heb lijkt het mij dat een politieagent die een Volkswagentje bestuurt, eveneens een weggebruiker is en strafbaar wanneer het verkeer in gevaar gebracht wordt.
Toch neemt het blauw op straat het zelf ook niet zo nauw met de regels.

Met enige regelmaat zie ik dienders van team Tilburg achter het stuur met de telefoon aan het oor.
Feitelijk constateer je bij het zien van dit verschijnsel een zwaar delict.

Maar wat nu als je deze kwezels laat stoppen en vraagt naar hun ID met de melding dat het hier om een burgerarrest gaat omdat een zware overtreding werd geconstateerd? Of geldt dan de regeling die ze bij buitenlandse chauffeurs hanteren?

Is het dan ook: busje komt zooo?

En voor wie dan?