Ha, Israël, daar ga je!

VN zet Israëlisch leger op de lijst voor misdaden tegen kinderen

8 juni 2024, 17:55      455

Het Israëlische leger (Foto: Israel Defense Forces/Х)

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Israëlische strijdkrachten (IDF) toegevoegd aan een wereldwijde lijst van daders van misdaden tegen kinderen, kondigde zijn woordvoerder Stephane Dujarric aan tijdens een briefing op 7 juni. Dat meldt CNN.

Israël werd geïnformeerd dat het is opgenomen in de lijst van het jaarverslag van de secretaris-generaal over kinderen in gewapende conflicten, dat op 14 juni naar de VN-Veiligheidsraad zal worden gestuurd.

De lijst bevat ook de terroristische organisaties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, volgens een diplomatieke bron.

Lees ook:

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, sprak zijn verontwaardiging uit over het besluit en noemde de IDF “het meest morele leger ter wereld”, meldt CNN.

“De enige die vandaag op de zwarte lijst staat, is de secretaris-generaal, wiens beslissingen sinds het begin van de oorlog, en zelfs daarvoor, terroristen belonen en hen stimuleren om kinderen te gebruiken voor terreurdaden… Schande over hem!” zei de Israëlische gezant.

Meer dan 15.500 kinderen zijn gedood sinds het begin van de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de IDF-operatie in de Gazastrook, zei het ministerie van Volksgezondheid in de enclave eerder.

Lees ook:

Israël beschuldigen van genocide in de Gazastrook

Op 29 december deed Zuid-Afrika een beroep op het Internationaal Gerechtshof om een dringend bevel uit te vaardigen waarin wordt verklaard dat Israël zijn verplichtingen onder het Genocideverdrag van 1948 schendt.

Zuid-Afrika steunt al tientallen jaren de Palestijnse strijd voor een eigen staat in de door Israël bezette gebieden en vergelijkt het lot van de Palestijnen met dat van de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Israël ontkende deze vergelijking ten stelligste.

In januari antwoordde Israël dat het voor het Internationaal Gerechtshof zou verschijnen om de beschuldigingen van Zuid-Afrika aan te vechten.

De Wall Street Journal meldde op 11 januari dat het onwaarschijnlijk was dat Israël zou stoppen met vechten in Gaza, zoals bevolen door het Internationaal Gerechtshof.

Op 25 maart heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars die door Hamas zijn genomen tijdens de aanval op Israël op 7 oktober 2023.

Israël kondigde aan dat het de staakt-het-vuren-gesprekken met Hamas in de Gazastrook zou hervatten, meldde Bloomberg op 23 mei.

Tegelijkertijd trokken de Israel Defense Forces de westelijke wijken van Rafah binnen als onderdeel van hun offensief op de stad aan de grens met Egypte, wat wereldwijde veroordeling veroorzaakte. Israël nam ook de controle over de Philadelphi Corridor over, een bufferzone van 14 kilometer op de grens tussen de Gazastrook en Egypte.

Op 2 juni zei senior adviseur van premier Benjamin Netanyahu, Ophir Falk, dat Israël een vredesakkoord had goedgekeurd om een einde te maken aan het conflict in de Gazastrook, voorgesteld door de Amerikaanse president Joe Biden. Het land kan alleen instemmen met een beperkt staakt-het-vuren van 42 dagen voor de terugkeer van gijzelaars.

Als u een fout in de tekst vindt, selecteert u deze met de muis en klikt u op